• Domov
  • Novice
  • Vlada sprejela predlog Zakona o spodbujanju razvoja turizma

Vlada Republike Slovenije je na včerajšnji seji sprejela Predlog zakona o spodbujanju razvoja turizma (ZSRT–1), ki celovito ureja področje spodbujanja razvoja turizma.  Zakon določa način načrtovanja in aktivnosti za izvajanje strategije razvoja turizma na državni ravni in za to potrebna sredstva. Med drugim uvaja nov vir sredstev za Slovensko turistično organizacijo, ki ostaja nosilka trženja in promocije celovite turistične ponudbe Slovenije.

Ena od pomembnejših sprememb, ki jih zakon prinaša, je višina turistične takse, ki jo bo tudi v prihodnje določala občina v višini do 2,5 evra, kar lahko predstavlja pomembno povečanje namenskih sredstev, saj je turistična taksa doslej znašala do 1,265 evra.

Gostje bodo poleg turistične takse po novem  plačevali tudi promocijsko takso. Ta bo zaračunana v višini 25 % turistične takse in bo neposredni prihodek Slovenske turistične organizacije,  s katero bo zagotovljeno financiranje trženja in promocije celovite turistične ponudbe Slovenije. STO bo po ocenah  iz tega naslova letno prejela okoli 4,7 mio EUR dodatnih sredstev. Promocijsko takso bodo nastanitveni obrati skupaj s turistično takso nakazovali občini, ta pa bo promocijsko takso nato prenakazala STO.

Predlog zakona se sedaj seli v Državni zbor RS v odločanje in sprejem poslankam in poslancev.

Besedilo predloga ZSRT1-16. 11. (doc)

Besedilo predloga ZSRT-1. (pdf)

Posnetek izjave ministra Počivalška

Celotno sporočilo za javnost (DOC)

Celotno sporočilo za javnost (PDF)

 


Nazadnje posodobljeno:
< Vse aktualne novice