• Domov
  • Novice
  • Vladna delovna skupina za zniževanje stroškov občinam podala vmesno poročilo

Dne 9.4.2019 se je sestala Vladna delovna skupina za zniževanje stroškov občinam, ki je danes pregledala rezultate dosedanjega dela v obliki vmesnega poročila, s katerim se bo seznanila Vlada RS. S kratkoročnimi ukrepi se bodo stroški občin znižali za 31 milijonov evrov, učinki vseh ukrepov pa bi po končanem delu vladne delovne skupine morali biti še precej večji.

Doslej je vladna delovna skupina, v kateri sodelujejo tudi predstavniki Skupnosti občin Slovenije, so našli možnosti za znižanje stroškov v višini 31,4 milijona evrov letno, za kar pa bo potrebno spremeniti sicer nekaj zakonov. Gre za nekatere naloge, ki ne sodijo v pristojnost občin, ampak države: npr. mrliško pregledne službe, plačevanje pogrebnin, stroški, ki se nanašajo na izvajanje dejavnosti družinskega pomočnika, ter stroški za zdravstveno zavarovanje brezposelnih. Nabor možnih ukrepov je sicer širši, vendar njihova priprava terja nekoliko več poglobljenega razmisleka. Vladna delovna skupina bo dodaten nabor ukrepov meseca junija predlagala vladi. Poleg tega pa delovna skupina namerava vladi predlagati spremembo njenega poslovnika tako, da bi moral katerikoli državni organ, ki pripravlja predpis v pristojnosti občin, rešitve pri pripravi uskladiti z občinami. Vmesno poročilo najdete na TEJ POVEZAVI.
Delovna skupina je pregledala 62 predpisov iz pristojnosti skoraj vseh ministrstev, pri nekaterih predpisih bodo potrebne vsebinske spremembe, pri drugih pa bo treba poskrbeti za implementacijo ali boljšo interpretacijo.

Na novinarski konferenci po zaključku sestanka so delo Delovne skupine za pripravo predlogov sprememb zakonodaje za zmanjšanje stroškov občin pohvalili tudi predstavniki občinskih združenj. Iz strani Skupnosti občin Slovenije se je sestanka in tiskovne konference udeležila Jasmina Vidmar, generalna sekretarka SOS.


Nazadnje posodobljeno:
< Vse aktualne novice