V četrtek 24.11.2016 so DOBA Fakulteta, Skupnost občin Slovenije in FLAPAX organizirali brezplačni webinar na temo pametnih mest in skupnosti. SOS je predhodno občine povprašal o izkušnjah občinskih uslužbencev s spletnim usposabljanjem in odgovori občin so bili zelo različni. Kljub številnim odgovorom, da s tovrstnim on-line usposabljanjem nimajo izkušenj se je webinarja aktivno udeležilo več kot 30 različnih občin. Navkljub porodnim krčem, ki so bili tehnične narave in povzročili manjšo zamudo s pričetkom, je bil dogodek dobro sprejet.

Dr. Urška Starc Peceny, ki ima 20+ let mednarodnih izkušenj z “novim” na strateški ravni, pri razvoju novih okolij in pripovedovanju o inovacijah, je prisotne v virtualni učilnici popeljala skozi izzive in priložnosti ter pozornost namenila predvsem komuniciranju in participaciji. Občine stojijo pred številnimi izzivi, ki jih digitalna revolucija prinaša v vsakdanje življenje in prehod v pametne skupnosti jim nudi priložnost, da prevzamejo v svoje roke usmerjanje razvoja trga in novih finančnih mehanizmov.

Skupnost občin Slovenije, FLAPAX in DOBA Fakulteta, načrtujemo tako v sodelovanju, kot vsak posebej številne aktivnosti, od seminarjev, webinarjev, pripravo podpornih gradiv, širitve dobrih praks, študijskih obiskov, skupnega načrtovanja od manjših pilotnih, do večjih projektov, s katerimi se lahko potegujemo za EU sredstva… O nadaljnjih aktivnosti bomo občine obveščali, lahko pa že napovemo mednarodno konferenco SMART CITIES – Cities of Today and of Tomorrow, kjer bo častna gostja evropska komisarka Violeta Bulc. Konferenca bo 6. februarja 2017 na DOBA Fakulteti. Med drugimi vidnejšimi govorci bo tudi priznani strokovnjak za urbana vprašanja metropol, bivši župan Madrida, vizionar, profesor Pedro B. Ortiz.

Občine vabimo, da se s svojimi predlogi vezanimi na pametna mesta in skupnosti obrnete na nas, morda s specifično potrebo po usposabljanju, projektnem predlogu ali s primerom dobre prakse, ki bi jo želeli deliti z drugimi.

Posnetek Webinarja “Lokalno, lepo … pametno” si lahko ogledate na tej povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=M4pHUf2j9_A&feature=youtu.be

< Vse aktualne novice