• Domov
  • Novice
  • Z ministrom Koprivnikarjem o ukrepih za nižanje stroškov občinam

V četrtek, 21.5.2015 je v prostorih Ministrstva za javno upravo potekal sestanek predstavnikov občin z ministrom Koprivnikarjem in državno sekretarko na MF mag. Matejo Vraničar. S strani Skupnosti občin Slovenije sta se sestanka udeležila predsednik, dr. Ivan Žagar in podpredsednik sekcije manjših občin Marjan Kardinar. Minister je predstavnike občin seznanil s potekom dosedanjih aktivnosti glede priprave ukrepov za znižanje stroškov občinam.

Minister Koprivnikar je povedal, da so na seji Vlade RS, 21.5.2015, prejeli navodilo predsednika Vlade RS, da je potrebno intenzivirati postopke sprejemanja zakonodaje, ki bo stroške občinam znižala ter, da se bo sestalo tudi posebno koordinativno telo na generalnem sekretariatu vlade, ki se posveča zniževanju stroškov in koordinaciji med ministrstvi in vlado. Na Ministrstvu za javno upravo ocenjujejo, da delo na področju sistemskih sprememb poteka dobro na MJU, na Ministrstvu za šolstvo, na Ministrstvu za finance in na Ministrstvu za okolje in prostor, na drugih ministrstvih pa konkretnih predlogov zakonskih sprememb ni za zaznati. Predsednik SOS dr. Ivan Žagar je povedal, da s strani Skupnosti občin pričakujemo konkretne analize in izračune, ne le preglede opravljenega dela. Minister Koprivnikar je povedal, da bodo konkretnejša gradiva pripravljena naslednji teden, ko jih bodo predstavili tudi na seji Vlade, sestanek pa namenjen temu, da se poišče področja, ki jih je možno zapreti do prihodnjega tedna.

Predstavniki Skupnosti občin so izpostavili, da konkretnih rešitev ni, da zakonodaja ni pripravljena in ne bo sprejeta do 30.6.2015. Kar pomeni, da država zaveze, da bo s sistemskimi spremembami zakonodaje znižala stroške občinam ne bo mogla izpolniti. Zato je bil podan predlog, da se s 30.6.2015 financiranje občin ne spreminja in se ohrani višina povprečnine iz preteklega leta ali pa, da se resornim ministrstvom, kjer bi morali sprejeti spremembe zakonodaje pa jih ne bodo, odvzame sredstva v pričakovani višini prihranka in se ga prestavi na postavko financiranja občin v proračunu države. Prav tako pa je bilo izpostavljeno, da je potrebno ne glede na izpolnjevanje rokov s projektom odprave administrativnih ovir in spremembe zakonodaje nadaljevati. Še vedno namreč ostajajo odprti predlogi Skupnosti občin, ki so dolgoročno zelo pomembni, na samem sestanku pa so bili Ministru za javno upravo podani tudi dodatni predlogi za nižanje stroškov občinam.

V prihodnjem tednu se bodo sestala ministrstva, katerih se dotikajo predlagani ukrepi za znižanje stroškov občinam, rezultati pogovorov pa bodo nato obravnavani še na seji vlade 28. maja, kjer bo tudi dorečeno kateri ukrepi so pripravljeni do stopnje, ko jih je mogoče poslati v postopke sprejemanja. Takrat bodo znane tudi ocene učinkov in šele takrat bo mogoče predvideti nadaljnja ravnanja Vlade RS v zvezi s povprečnino v drugi polovici leta. Ob zaključku sestanka je minister Koprivnikar ponovno ponovil zavedanje o določilih podpisanega Dogovora o višini povprečnine.

Pogovori s predstavniki občin se bodo nadaljevali v začetku meseca junija, ko dobo znani izvedljivi ukrepi in učinki le-teh.


Nazadnje posodobljeno:
< Vse aktualne novice