• Domov
  • Novice
  • Z odpiranjem podatkov do boljšega sodelovanja v turizmu 4.0

17. junija 2020 je v spletnem okolju Zoom potekal zanimiv dogodek namenjen občinam in njihovim organizacijam s področja turizma o podatkih. Udeležence so pozdravili  mag. Peter Geršak, državni sekretar, MJU, Nataša Hočevar, vodja razvoja, STO in Peter Misja, predsednik Komisije Skupnosti občin Slovenije za turizem.

Kaj so odprti podatki in kakšne so potrebe po njih je predstavil mag. Aleš Veršič, MJU (predstavitev 1) Iz predstavitve pozvemamo naslov, kjer so “doma” odprti podatki, to je Portal OPSI – Odprti podatki Slovenije. Kadar v občinah potrebujete kakršnekoli podatke (seveda brez osebnih podatkov) in veste, da te podatke zbira nek javni organ, jih (praviloma) najdete na tem naslovu. Če jih na portalu ni, vas vabimo, da to sporočite na Skupnost občin Slovenije, lahko pa neposredno skrbnikom portala. Skupna točka vseh podatkov v Sloveniji, portal OPSI, pričakuje tudi občinske podatke. Zakaj jih tam še ne najdemo veliko, gre razloge iskati na različnih področjih, številnih so se v nadaljevanju dotaknili gostje dogodka, medtem, ko je sam dogodek bil namenjen razumevanju kaj sploh so odprti podatki in čemu služijo.

Mag. Peter Medica, je v nadaljevanju predstavil projekta ODEON in DEAS, TPLJ (predstavitev 2). Pomembna vprašanja pri odpiranju podatkov je v nadaljevanju predstavil Gaber Terseglav, iz IKT – Horizontalna mreža (predstavitev 3)

Mag. Jurij Dolžan iz Ministrstvo za javno upravo je povzel praktična orodja in usmeritve EU, ki  mesta in skupnosti prepoznava kot odskočno deske za digitalno transformacijo (predstavitev 4), omenil je med drugim omenil Blueprint for cites and regions as launch pads for digital transformation ter Intelligent Cities challenge, evropsko iniciativo, ki je s strokovno podporo že pomagala 41 evropskim mestom pri vzpostavitvi strateških izhodišč za digitalno preobrazbo in bo s to prakso nadaljevala. Tudi SOS je v konzorciju z 12 občinami pred kratkim oddal vlogo na nedavni poziv Komisije, s katero smo izrazili željo in potrebo po strokovni podpori občinam v Sloveniji.

Pregled potreb občin po digitalizaciji, s konkretnimi primeri, slovenskih in tujih dobrih praks je predstavila doc. dr. Emilija Stojmenova Duh, 4PDIH (predstavitev 5). SOS, ki je član 4PDIH, je v sodeloval pri izvedbi regionalnih delavnic in zbiranju potreb občin, ki so zbrane v 4PDIH orodju:  https://4pdih.com/orodje/. S primerom vasi Šmarje pri Kopru se je dogodek iz teoretičnega preusmeril v bolj praktični del. V Šmarjah so razmišljali o razvoju kraja, o tem kaj lahko ponudijo in kako in komu. Kako podatke o lokalnih proizvodih ponuditi turistom, kje in s čem podatke zajeti, tudi v vinogradih, da zagotovijo sledljivost porekla o katerem je veliko govora pri samooskrbi. Postavili so wi-fi točke, tudi v vinogradih in se lotili povezovanja, ljudi, podatkov, tehnologij…

Dr. Urška Starc Peceny, vodja oddelka Turizem 4.0 in Matevž Straus mag., vodja programa Heritage+, oba iz podjetja Arctur d.o.o., sta predstavila priložnosti za občine, ki jih v okviru največjega raziskovalnega projekta  na področju Turizem 4.0, v sodelovanju s SOS in številnimi občinami ter drugimi deležniki v turizmu iz nižjih idejnih dvigujejo v prototipe do končnih rešitev (predstavitev 6). Konkretni primeri priložnosti za občine so bili predstavljeni za že odprti razpis za turistične destinacije in prihajajoči razpis MJU v katerem se pričakuje, da bodo občine dobile finančno podporo za nakup opreme namenjene merjenju in zbiranju podatkov.

V tretjem sklopu dogodka je potekal moderirana razprava, moderator je bil mag. Aleš Veršič, MJU, z odličnimi gosti v virtualnem omizju:

– doc. dr. Emil Juvan, Fakulteta za turistične študije Portorož – Turistica
– Nataša Hočevar, vodja razvoja, STO
– Gregor Košir, podžupan občine Kočevje
– Blaž Veber, direktor javnega zavoda Turizem Kranjska Gora
– mag. Željko Gudžulić, predstavnik MOL / ZMOS
– Andrej Kotar, predstavnik DS za pametne skupnosti pri Slovenski Digitalni Koaliciji
– Zdenka Kajdiž, vodja projekta eTurizem pri AJPES

Posnetek dogodka je objavljen v FB skupini na naslednji povezavi: https://www.facebook.com/groups/opsihub. Vsem, ki se dogodka niste mogli udeležiti priporočamo ogled. Kmalu bo na voljo ogled tudi za tiste, ki do FB ne morejo dostopati.

< Vse aktualne novice