• Domov
  • Novice
  • Zadnji sestanek projektnih partnerjev ter zaključna konferenca projkta INTENSSS-PA

V času od 28. junija do 29. junija je v Calabriji potekal zadnji sestanek partnerjev projekta, hkrati pa je potekala tudizaključna konferenca. Na zadnjem sestanku so partnerji pregledali rezultate, ter so uskladili in razdelili še zadnje naloge. Projektni partnerji so predstavili povzetke integriranih prostorskih načrtov, primere dobrih praks, ter izide roadsow-ov.

S partnerjem LEA Pomurje smo izpostavili naša primera dobrih praks, in sicer:

  • Povezati nam je uspelo vse deležnike s področja geotermalne energije, ki so na skupnem srečanju v Moravskih toplicah razpravljali o prihodnosti geotermalne energije v Pomurju. Na okrogli mizi so bili prisotni tako župani, stroka s področja geotermalne energije (Geološki zavod Slovenije) in podjetja (Ocean Orhids) razpravljali in iskali rešitve za trajnostno uporabo geotermalne energije. Prisotna župana sta izpostavila, da je pristojnost za geotermalno energijo v pristojnosti države, ter da občine nimajo nobenega vpliva na delovanje podjetij. Vsi prisotni so se strinjali, da geotermalna energija lahko predstavlja neskončen vir energije, a le v primeru, da se z geotermalno energijo ravna trajnostno. V primeru nespametne uporabe, lahko neskončen vir energije hitro usahne.
  • Na okrogli mizi smo povezali prebivalce združene v civilno iniciativo proti bioplinarni s predstavniki občin ter predstavniki strokovnjakov in predstavniki kmetijsko gozdarske zbornice. Na skupnem sestanku so se vsi strinjali, da ima bioplin prihodnost v Pomurju. Hkrati pa so se vsi strinjali, da velikih proizvodenj bioplina na enem mestu ne podpirajo.

V okviru projekta nam je v živem laboratoriju uspelo ustvariti okolje za integrirano oblikovanje politik razvoja prostora s poudarkom na energetskem razvoju Pomurja.

V tako imenovanih roadshow-ih smo projekt in rezultate projekta predstavili v Podravski regiji, ter na srečanju lokalnih energetskih agencij Slovenije. Tako smo z načinom dela v živem laboratoriju, v katerem sodelujejo vsi deležniki s področja energije, omogočili okolje v katerem se lahko na integriran način energetsko načrtovanje vključi v regijski prostorski načrt. Izdelan integriran prostorski načrt je odlična osnova tudi za izdelavo regionalnih prostorskih načrtov, ki jih morajo posamezne statistične regije izdelati v skladu z novo prostorsko zakonodajo.

Funded by the Horizon 2020
Framework Programme of
the European Union

< Vse aktualne novice