• Domov
  • Novice
  • Znak Slovenia Green prejelo osem novih destinacij

1. marca je v Ljubljani potekala slavnostna podelitev znakov Slovenia Green. V zeleno shemo so z bronastim znakom Slovenia Green Destination vstopile destinacije Laško, Žalec in Celje, srebrni znak pa so pridobile destinacije Idrija, Rogla – Zreče, Radlje ob Dravi, Cerkno in Kamnik. Omenjena osmerica se je s tem pridružila prvi destinaciji v shemi, Ljubljani, ki se ponaša z zlatim znakom Slovenia Green.

Vsem prejemnikom znaka Slovenia Green iz Skupnosti občin Slovenije iskreno čestitamo!

Zeleno shemo slovenskega turizma so zasnovali na Slovenski turistični organizaciji (STO) skupaj z zavodom Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace, ki je akreditirani partner mednarodne organizacije Green Destinations. Pri Green Destinations pa so se ob ocenjevanju destinacij in ponudnikov na primeru Slovenije odločili prvič z vidika trajnostnega turizma oceniti tudi celotno državo.
Albert Salman iz organizacije Green Destinations, je povedal, da preverjajo stanje na podlagi 100 kriterijev s področij, kot so narava, okolje, kultura, lokalna identiteta, socialna blaginja in gostoljubnost. Rezultati naj bi bili znani v prihodnjih tednih, napovedi pa po njegovem mnenju dobro kažejo.
Jana Apih iz zavoda GoodPlace pa je napovedala še eno novost – konzorcij nosilcev znaka Slovenia Green. Z njim naj bi predvidoma od aprila naprej združili sinergije in skupaj razvijali projekte in produkte. Tako bi zagotovili prenašanje dobrih praks, skupaj pa bi lahko s svojimi predlogi in idejami tudi soustvarjali promocijo in dejavnosti slovenskega turizma.
Maja Pak, v. d. direktorice STO-ja, je povdarila pomen tesnega sodelovanja med vsemi deležniki – gospodarstvom, občinami, destinacijami, STO-jem in drugimi partnerji za večje učinke v hitrejšem razvoju trajnostnega turizma. S tem bomo izboljšali ugled in prepoznavnost Slovenije ter krepili njen položaj zelene, dejavne in zdrave destinacije.
Peter Misja, predsednik komisije za turizem pri Skupnosti občin Slovenije, je na slovesnosti izpostavil: “Z vključevanjem destinacij in občin v Zeleno shemo slovenskega turizma je narejen velik korak naprej pri razvoju trajnostnega turizma. Prepričani smo, da bosta zelena politika in posledično zavezanost občin k spodbujanju tovrstne politike pripomogli k temu, da bodo občine prepoznale svoje šibke točke ter jih uspele dolgoročno odpraviti. Občine se zavedajo pomena turizma, predvsem zelenega, trajnostnega turizma. Tako je ključnega pomena, da čim več občin prepozna pozitivne vidike vstopa v Zeleno shemo slovenskega turizma in se zaveže k trajnostnemu delovanju.”
Že marca, omenjen je bil datum 18., bo objavljen nov poziv za vstop v zeleno shemo slovenskega turizma, ki pa bo nekoliko spremenjen. Obeta se spletna platforma, prijaznejša do uporabnikov in znižano število kriterijev, tako da bo postopek pridobivanja znaka preprostejši.

Slovenia green          12795343_10208998959159454_3300009797848496939_n I feel Slovenia


Nazadnje posodobljeno:
< Vse aktualne novice