• Domov
  • Novice
  • ŽUPANJE IN ŽUPANI IZVOLILI NOVO VODSTVO SKUPNOSTI OBČIN SLOVENIJE

V prostorih čebelarske zveze Slovenije v Lukovici je  24.3.2015 potekala volilna skupščina Skupnosti občin Slovenije. Županje in župani so izbrali novo vodstvo za naslednja mandatna štiri leta. Zbranim županjam in županom je izrekel dobrodošlico tudi župan občine Lukovica, Matej Kotnik.

Skupščina je obravnavala in sprejela pomembne dokumente SOS kot so poročilo o delu 2014, načrt dela 2015, finančno poročilo, finančni načrt in druge dokumente. Letošnja skupščina je bila volilna, zato so županje in župani opravili volitve novih Predsednikov in Podpredsednikov sekcij ter Predsedstva SOS in Nadzornega odbora SOS. V sekciji mestnih občin je za predsednika sekcije bil izvoljen Bojan Kontič (Mo Velenje), za mesto podpredsednika te sekcije pa župan MO Maribor, Andrej Fištravec. Člani sekcije občin s sedežem upravnih enot so za predsednika sekcije izvolili Ivana Žagarja, za podpredsednika pa županjo Mojco Čemas Stjepanovič. Za predsednika ostalih občin je bil izvoljen župan občine  Rače-Fram, Branko Ledinek, za podpredsednika pa Marjan Kardinar, župan občine Dobrovnik.

Funkcijo predsednika SOS si v skladu z vrstnim redom, ki ga določi predsedstvo na naslednji seji po skupščini, v enakih časovnih obdobjih znotraj štiriletnega mandatnega obdobja delijo predsedniki sekcij SOS.

Novi Nadzorni odbor SOS bodo sestavljali Mitja Horvat (občina Duplek), Darja Vudler (občina Sveti Andraž v Slovenskih Goricah), Berto Menard (občina Logatec), Janko Kopušar (občina Šmartno ob Paki) ter Marjan Žmavc, župan občine Cerkvenjak.

Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije, Jure Justinek, Nataša Lilek in Jožica Golob Klančič, so predstavili projekt »Človek posadi, čebela opraši«, ki je vseslovenska akcija v organizaciji Čebelarske zveze Slovenije in podjetja Medex, katerega je zastopala Petra Kalan. V sklopu projekta so prisotnim predstavnikom občin podarili sadike drevesa lipe in predstavili pobudo za sajenje medoviti vrst rastlin na javnih površinah kot so parki, nasadi, zelenice, drevoredi, za bogatenje čebelje paše.

Županje in župani Skupnosti občin Slovenije prepoznavajo skrb za ohranjanje čebel kot tudi skrb za avtohtono in medonosno drevje in rastlinje kot pomembno nalogo občin. Zavedajo se pomena čebel za preživetje našega planeta, tudi zato se je Skupnost občin Slovenije odzvala na pobudo Čebelarske zveze Slovenije in naredila korak naprej pri ustvarjanju čebelam prijaznega okolja. K temu lahko pomembno pripomore projekt sajenja avtohtonih medovitih rastlin na javne površine.

 

< Vse aktualne novice