• Domov
  • Novice
  • Zveza Alpe-Jadran obsoja teroristične napade v Parizu, in poziva k večji solidarnosti v Evropi

Pod vodstvom koroškega glavarja Petra Kaiserja se je 25. novembra 2015 politična raven Zveze Alpe-Jadran sestala na seji sveta v Celovcu ob VrAlpeAdriabskem jezeru.

V skupni izjavi, ki obsoja brutalne in zahrbtne teroristične napade v Parizu so pozvali k intenzivnemu ohranjanju miru in solidarnosti v Evropi. Glavar Kaiser je poudaril: “EU je bila zasnovana kot mirovni projekt. Zdaj je čas, da dokaže, da si je Nobelovo nagrado za mir v letu 2012 upravičeno zaslužila. ” Skupnost občin Slovenije je na seji zastopal Andrej Čas, župan MO Slovenj Gradec, mesta, ki je uvrčeno med častne nosilce naziva Glasnik miru.

Dve leti po ustanovitvi AAA (Alpe-Adria-Alliance – Zveza Alpe-Jadran) je politična raven pregledala rezultate delovanja: skupno 105 skupnih projektov in pokroviteljstev je bilo odobrenih, med katerimi je bilo šest projektov, ki so prejeli sofinanciranje iz EU sredstev (pet iz programa Erasmus + – in eden iz programa “Evropa za državljane”).

Foto: LPD / Fritzpress

Na seji sveta je bila sprejeta tudi skupna izjava “Demografske spremembe na podeželju na območju AAA”, saj so izzivi starajoče se družbe in upadanje prebivalstva na podeželju prizadeli večino regij v Srednji Evropi.

Za prihodnost, politična raven AAA priporoča intenzivnejšo uporabo programov EU, temelječih predvsem na makro-regionalnih strategijah prostora Alpe-Jadran.

Koroški glavar Peter Kaiser bo tudi v prihodnjih dveh letih na prošnjo sveta vodil AAA.

 

Foto: LPD / Fritzpress

 


Nazadnje posodobljeno:
< Vse aktualne novice