• Domov
  • Podatki
  • Poziv k mreženju in gradivo občinam ZA urejen videz naselij in krajine

Skupnost občin Slovenije je v letu 2019 ustanovila Mrežo občin zainteresiranih za skupno pripravo odloka o urejanju podobe naselij in krajine. Sočasno je pri SOS nastala Strateška delovna skupina, v okviru katere evidentirani strokovnjaki iz občin sodelujejo pri pripravi odloka. Priprava odloka sicer poteka pod okriljem šest članske ekipe, tako imenovane ožje delovne skupine strokovnjakov, iz področij urejanja prostora in prava, ki delujejo v občinah Brežice, Žiri, Nova Gorica, Novo Mesto, Ljubljana in Maribor.

 

V sekretariatu SOS smo v skladu s tem pripravili grafično uprizoritev Mreže (že sodelujočih) občin, pri čemer prijazno vabimo k podpori in sodelovanju še preostale občine. Z izkazanim interesom mreženja, bodo na novo evidentirane občine opolnomočile skupna prizadevanja ter sodelovanja z državnimi organi pri dosegu zastavljenega cilja, to je zakonodajnih sprememb in vzorčnega odloka z usmeritvami za posege v prostor, ki dosegajo in ohranjajo urejenost slovenskega prostora.  S sprejetim odlokom bodo občine lahko odpravile nakopičene težave v prostoru na različnih področjih (oglaševanje in obveščanje, nevdrževani objekti, mestna drevesa, zelene površine) ter območjih (staro mestno jedro, izbrano naselje,..), ki kazijo izgled občine.

 

Za urejen videz naselij in krajine posamezne občine že skrbijo, kar je razvidno iz različnega gradiva (publikacij, priročnikov, katalogov), ki smo ga v sklopu delovanja prepoznali za ustvarjalno in priročno, ter posledično tudi zanimivo za preostale občine, ki si na tem področju želijo napredka. Do gradiva smo prišli s prošnjo preko zaposlenih na občini oz. iz javno dostopnih informacij objavljenih na medmrežju. Zbrano gradivo je na ogled TUKAJ. Vabljeni, da sporočite vašo podporo k sodelovanju (vključitev v Mrežo občin) ali posredujete dodatno gradivo na ana.plavcak@skupnostobcin.si.

Primerjava občin glede na: