Skupnost občin Slovenije je prosila za pomoč oziroma deljenje izkušenj glede spodaj navedene situacije, s katero se je srečala ena izmed občin.

In sicer, občina je že lani prejela prošnjo (vlogo) za odobritev prevoza dvema šoloobveznima otrokoma od postajališča (ki je oddaljen manj kot 3,5 km) do doma in poteka po gozdni cesti. Otroka obiskujeta 5. in 6. razred.

Po regionalni cesti že poteka organiziran šolski prevoz in se učenca lahko priključita na postajališču. Do sedaj pa  je veljal dogovor, da starša sama vozita otroka, občina pa je sofinancirala prevozne stroške.

Na podlagi prejšnje vloge je občina izdala odločbo 1. in 2. st. Prav tako je pozvala Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, da pomaga, vendar ni prejela konkretnega odgovora.

Občina si resnično želi pomagati družini, vendar odgovornosti za organiziranje prevoza na gozdni cesti si ne moremo naložiti (prevoznik ne more prevzeti odgovornosti za prevoz otrok, saj gre za gozdno pot; občinski SPV ni pristojen za ugotavljanje o varnosti prometa na gozdnih prometnicah oz. na gozdni cesti). Zato občino skrbi, kaj če se avtobusu oz. kombiju polnim otrok karkoli zgodi?

Občino je zanimalo, ali še ima kakšno drugačno opcijo, da rešijo zadevo? Ima kakšna druga občina prakso s tem?

Odgovore občin si lahko preberete TUKAJ.


Nazadnje posodobljeno: