Na SOS se je obrnila občina, ki prosi druge občine za povratno informacijo, ali se v njihovih okoljih pojavlja invazivna tujerodna vrsta – tigrasti komar.

V kolikor je odgovor pritrdilen, nas zanima ali ste v občini sprejeli kakršne koli ukrepe v zvezi s tem, kot npr.:

  • zatiranje ličink (razdeljevanje larvacidov)
  • ozaveščanje javnosti (zgibanke, spletna obvestila ipd.)
  • spremljanje populacije

V kolikor ste pripravili besedilo za ozaveščanje, in ste ga pripravljeni deliti z drugimi občinami, vas prosimo, da nam besedilo (ali spletno povezavo) pošljete, da ga posredujemo vsem občinam, kjer se tigrasti komar pojavlja.

Aedes albopictus , azijski tigarski komar, izvira iz tropskih in subtropskih predelov jugovzhodne Azije. V zadnjih desetletjih je bil pasivno razširjen po vsem svetu, tudi v Sloveniji, pri razširjanju te vrste se pogosto omenja trgovina s pnevmatikami. Tigrasti komarji so lahko prenašalci povzročiteljev rumene mrzlice, mrzlice denga, čikungunje in virusa zika.

Študija iz območja na Italijansko – Švicarski meji (na voljo v angleškem jeziku), ki primerja število ličink na območjih z in brez intervencije kaže, da je na območjih, kjer ličink niso zatirali teh 2,26 krat več. Ali je zatiranje ličink v Sloveniji sploh izvedljivo in s kakšni preparati in kdo ga lahko izvaja, so še dodatna vprašanja.

Več občin je odgovorilo, da so tigrasti komarji tudi pri njih, vednar ne izvajajo posebnih ukrepov. Objavljamo odgovor MO Ljubljana , ki akcijo ozaveščanja izvaja na zanimiv način, širše, v povezavi s krožnim gospodarstvom.


Nazadnje posodobljeno: