SOS sodelovala na izobraževanju o Zakonu o zaščiti prijaviteljev

Skupnost občin Slovenije je sodelovala na izobraževanju o Zakonu o zaščiti prijaviteljev, ki ga je Ministrstvo za pravosodje organiziralo dne 16. 3. 2023.

Zakon o zaščiti prijaviteljev (Uradni list RS, št. 16/23) prinaša pomembne ukrepe za zaščito oseb, ki prijavijo kršitev v svojem delovnem okolju. Hkrati pa zakon določa tudi dodatne obveznosti za zavezance v javnem in zasebnem sektorju, in sicer je določen rok za vzpostavitev prijavnih poti do 23. 5. 2023 za zavezance v javnem sektorju.

Vzpostavitev poti za prijavo nepravilnosti znotraj organizacije obsega imenovanje zaupnika, opredelitev naslova za prejem prijave ter sprejem notranjega akta, v katerem bodo opisane posebnosti obravnave prijave, pri kateri ne sme priti do razkritja identitete prijavitelja.

Ministrstvo za pravosodje je v sodelovanju s Komisijo za preprečevanje korupcije že pred začetkom veljavnosti zakona pristopilo k izdelavi vzorcev različnih dokumentov, ki bodo zavezancem olajšali implementacijo zakona in vzpostavitev poti za notranjo prijavo. Vzorci notranjega akta, prijave in splošne spletne informacije so dostopni na povezavi Gradivo

Na povezavi TUKAJ pa je dostopen vzorec pravilnika za vzpostavitev notranje poti za prijavo prilagojen specifično za občine, ki smo ga pripravili na Skupnosti občin Slovenije.