Mednarodno vabilo k projektnemu sodelovanju - Razpis URBACT

S strani Nacionalne URBACT točke Slovenija in v okviru razpisa za URBACT akcijska omrežja smo prejeli informacije o omrežjih, ki še iščejo partnerje. V kolikor vas zanima sodelovanje vabljeni, da čimprej izkažete interes za sodelovanje, saj se rok za oddajo prijav hitro bliža (31. marec 2023).

  • Broumov – Češka (kandidat za vodilnega partnerja v omrežju “Our city is alive!” – https://urbact.eu/partnersearchtool/our-city-alive) išče 1 partnerja iz manj razvite regije ali regije v prehodu in 2-3 partnerje iz bolj razvitih regij.
    Trenutno so v omrežje vključena mesta iz Portugalske, Danske, Italije in Cipra (+ IPA Severna Makedonija).
    Tema omrežja: Oživljanje mestnega središča, migracije mladih, prenova zapuščenih stavb, oživljanje maloprodaje.
  • Ústí nad Labem – Češka (kandidat za vodilnega partnerja v omrežju “Municipal reward system” – https://urbact.eu/partnersearchtool/municipal-reward-system) – išče se 1 partner iz manj razvite regije ali regije v prehodu in 2-3 partnerji iz bolj razvitih regij.
    Trenutno njihova mreža vključuje mesta iz Italije, Poljske, Madžarske, Romunije in Grčije (+ IPA Črna gora).
    Tema omrežja: Povečati zanimanje za sosesko in sodelovanje prebivalcev v mestu, razviti boljše odnose med občino in občani ter izboljšati odnose z javnimi prostori.
  • Faro – Portugalska: Skupaj s partnerji iz občine Faro na Portugalskem iščejo druga mesta, ki bi se želela pridružiti URBACT omrežju, da bi našla načine za pregledno in razumljivo zbiranje, obdelavo in uporabo podatkov, zbranih na javnih površinah. Več o projektni ideji: https://urbact.eu/partnersearchtool/digital-transparency-public-spaces
    Tema omrežja: Prepričani smo, da je zagotavljanje večje preglednosti, razumljivosti in uporabnosti zbiranja podatkov v javnem prostoru za državljane temeljni korak pri spodbujanju demokratične razprave o vlogi tehnologije v mestih in javnem življenju. Ker vse več mest in zasebnih akterjev v mestih po Evropi namešča senzorje, menimo, da so potrebna orodja in postopki, ki bi mestom pomagali razumeti in narediti pregledno zbiranje podatkov v njihovih pristojnostih. Idealno bi bilo, če bi se ta okvir delil med mesti in postal evropski standard, tako da bi bilo prepoznavanje in razumevanje zbiranja podatkov tako splošno razumljivo kot znak za dostopnost invalidskega vozička.
  • Vila Nova de Famalicão – Portugalska: https://urbact.eu/partnersearchtool?keywords=&type_of_region=All&country=59&topic=All&looking_for=All
    Vodilni partner išče partnerska mesta za omrežje, ki se bi osredotočalo na javno naročanje, z upoštevanjem enakosti spolov, torej kako lahko enakost spolov postane ključni del odločanja o javnih naročilih.

Mesta lahko kontaktirate preko Orodja za iskanje partnerjev, kjer izrazite svoj interes za sodelovanje. Na t.i. Orodju za iskanje partnerjev lahko najdete tudi partnerstva na druge teme, ki mogoče še iščejo partnerje.

Za pomoč in podporo vam ostaja na voljo Nacionalna URBACT točka Slovenije, IPoP – Inštitut za politike prostora, urbact@ipop.si, 040/342-811 (Nina Plevnik)