Vabilo na seminar o Zakonu o zaščiti prijaviteljev

Novi Zakon o zaščiti prijaviteljev (Uradni list RS, št. 16/23) prinaša pomembne ukrepe za zaščito oseb, ki prijavijo kršitev v svojem delovnem okolju. Zakon določa dodatne obveznosti za zavezance v javnem in zasebnem sektorju, med drugim tudi, da imenujejo zaupnike.

Rok za vzpostavitev prijavnih poti je do 23. 5. 2023 za zavezance v javnem sektorju in za zavezance v zasebnem sektorju z več kot 250 zaposlenimi, ter do 17. 12. 2023 za zavezance v zasebnem sektorju, ki imajo med 50 in 249 zaposlenih.

Ministrstvo za pravosodje je v sodelovanju s Komisijo za preprečevanje korupcije pripravilo vzorce različnih dokumentov, ki bodo zavezancem olajšali vzpostavitev poti za notranjo prijavo ter v mesecu marcu izvedlo več spletnih seminarjev za zavezance. Vzorci notranjega akta, prijave in splošne spletne informacije so dostopni na povezavi  Gradivo.

Glede na izkazan interes bo 9. 5. 2023 med 10.00 in 13.00 uro potekal spletni seminar namenjen (bodočim) zaupnikom, ki bodo obravnavali notranje prijave po ZZPri. Povezava na seminar je dostopna tukaj (povezava).

Na seminarju bodo obravnavane naslednje teme:

  • Naloge zaupnika
  • Obravnava notranje prijave
  • Zaščita prijaviteljev

Prosimo, da vaš interes za udeležbo vpišete v spletni obrazec (povezava) vsaj 5 dni pred seminarjem, prav tako pa imate preko povezave možnost vnaprej zastaviti morebitna odprta vprašanja, kar bo omogočalo kvalitetnejšo razpravo.