Slovenske županje obiskale Metliko

Skupnost občin Slovenije je 25. maja 2023 skupaj z županjo Občine Metlika, Martino Legan Janžekovič, organizirala drugo srečanje Kluba županj v novem mandatu.

Strokovni del srečanja so pričele na temo zagotavljanja zdravja na delovnem mestu. Predavateljica Daša Brajkovič Orlič, dipl. kin., iz Centra za krepitev zdravja Metlika jim je v občinski mestni hiši pripravila poučno in razgibano predavanje na temo vpliva sedečega načina dela na zdravje. Sledila mu je razprava s praktičnim prikazom vaj za izboljšanje stanja v lastnem delovnem okolju.

Obiskale so Hišo dobrot Bele krajine, kjer je na enem mestu zbrana in predstavljena ponudba belokranjskih dobrot in izdelkov. Gre za primer dobre prakse povezovanja kmetijskega in turističnega sektorja. V zgodbi, v kateri se prepleta tradicionalno in inovativno, se poudarja pomen lokalne samooskrbe, kratkih dobavnih verig, zelene odličnosti, okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja v turizmu. V nadaljevanju so obiskale še Hišo vina Pečarič v Čurilih, kjer sta jima z izbranimi besedami in pesmijo svojo kulinarično vinsko zgodbo  predstavila Martin in Polona Pečarič. V Šoli Bistra buča na Radovici so se vrnile v šolske klopi in navdušene doživele pouk iz 60. let prejšnjega stoletja. Na humorističen, zabaven in hkrati poučen način so spoznale Belo krajino, njeno zgodovino, kulturo, znane Belokranjce, belokranjsko nošo, glasbila in kulinarične značilnosti. Obisk so zaključile z delovnim kosilom v družinskem gostišču Kapušin, ki ponuja vrhunsko kulinariko in bogato ponudbo uveljavljenih belokranjskih vin.

(Vir: Občina Metlika, PR)