Skupnost občin Slovenije zaskrbljena zaradi nameravane prodaje Športne loterije

Maribor, 7.6.2023 – V Skupnosti občin Slovenije opozarjajo na skrb vzbujajočo situacijo, ki se tiče namere Olimpijskega komiteja – Združenja športnih zvez, Nogometne zveze Slovenije ter Smučarske zveze, glede prodaje svojih deležev v Športni loteriji d.d. komercialnemu podjetju iz tujine. »V lokalnih skupnostih smo zaskrbljeni nad nameravano prodajo športne loterije, saj obstaja velika verjetnost, da bi zaradi komercialnih interesov novega lastnika prišlo do negativnih posledic za razvoj športa in športne infrastrukture v Sloveniji,« opozarja na možne resne posledice predvidene prodaje deležev Olimpijskega komiteja predsednik Skupnosti občin Slovenije, dr. Vladimir Prebilič.

Sredstva, ki jih prejema Fundacija za šport, predstavljajo eno izmed redkih možnosti za sofinanciranje izgradnje in obnove površin za šport in prosti čas v lasti lokalnih skupnosti. Po Zakonu o igrah na srečo se namreč od 5% vplačanih sredstev (zmanjšanih za izplačane dobičke), nameni Fundaciji za šport 80% delež, Fundacija za financiranje invalidskih organizacij (FIHO) pa prejme 20% teh sredstev. »Ta sredstva so pomembna za nadaljnji razvoj športa in zagotavljanje ustreznih pogojev za športne dejavnosti, skozi razpise Fundacije za šport tudi v naših občinah,« ocenjuje Prebilič.

Zato v Skupnosti občin Slovenije pozivajo Olimpijski komite – Združenje športnih zvez, Nogometno zvezo Slovenije ter Smučarsko zvezo, da pretehtajo svojo odločitev glede prodaje deležev v Športni loteriji d.d. komercialnemu podjetju iz tujine. Prodaja deleža predstavlja sicer kratkoročno finančno korist, kot krovne športne zveze pa bi morale pretehtati tudi možne dolgoročne negativne vplive. Ob prodaji deleža namreč ni več poti nazaj, saj bo večinski delež (57%) v Športni loteriji d.d., ki ima trenutno monopol pri izvajanju športnih stav v Sloveniji, imelo komercialno podjetje iz tujine. Če je do sedaj delež sredstev iz športne loterije predstavljal prispevek tudi za infrastrukturo v javnem interesu, je z menjavo večinskega lastništva zaradi interesa kapitala lahko to pod vprašajem.

Sporočilo za javnost SOS