Predsednik SOS v Državnem zboru o prihodnosti starejših

Predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je 12. 6. 2023 organizirala posvet z naslovom Za boljšo prihodnost starejših in upokojencev, ki se ga je v imenu Skupnosti občin Slovenije udeležil predsednik SOS, dr. Vladimir Prebilič.

Posvet je potekal v obliki izmenjave mnenj in predlogov za izboljšanje kvalitete bivanja starejših v Slovenije s predstavniki registriranih nevladnih organizacij v javnem interesu in reprezentativnih sindikatov, ki delujejo na področju starejših in upokojencev, ter predstavniki državnih organov, pomembnih za delovanje države, asociacij občin v Sloveniji in izobraževalnih institucij, ki so zadolženi za področje urejanja položaja starejših in upokojencev. Zbrane so nagovorili tudi predsednica republike dr. Nataša Pirc Musar, predsednik Vlade dr. Robert Golob in predsednik Državnega sveta Marko Lotrič.

Predsednik Skupnosti občin Slovenije je ob tej priložnosti izpostavil, da starost ni bolezen, temveč privilegij, katerega se ne smemo bati, ampak mora predstavljati normalen in pomemben del naših življenj. Poudaril je, da je celovito upoštevanje potreb in možnosti starejših bo za prihodnji razvoj države in občin ter njihovo kvaliteto nujno in to je nekaj, za kar se v Skupnosti občin Slovenije zavzemamo, s tem ko prvenstveno ravno občine prevzemajo nase del te odgovornosti – in še več bi je, če bo le država tovrstne programe podprla. V zvezi z dolgoživo družbo je povedal še, da zahteva prilagajanje na potrebe in pričakovanja starejših. Šele z njihovo aktivno vključitvijo (in ne potiskanje na robove družbe), bomo lahko govorili o vključujoči družbi, pri tem pa je bistveno, da to naredimo skupaj, saj ravno odnos do starejših predstavlja zrcalno podobo naših vrednot.