Hrastniški župan Funkl o vlogi kulture in umetnosti v občinah

V četrtek, 22. junija 2023 je v kongresnem centru na Brdu pri Kranju potekalo srečanje predstavnikov ministrstva za kulturo s predstavniki lokalnih skupnosti. Skupnost občin Slovenije je zastopal Marko Funkl, župan Občine Hrastnik in predsednik komisije za kulturo pri SOS, ki je bil tudi pobudnik srečanja. Kot je v svojem nagovoru izpostavil, je srečanje med ministrom oz. ministrico za kulturo z županjami in župani ter zaposlenimi na področju kulture prvo v zgodovini ministrstva za kulturo. Kot je dejal, so lokalne skupnosti samo v tem letu vložile približno 177 milijonov evrov v kulturo in kulturno dediščino ter javne službe na področju kulture na lokalnem nivoju, kar po njegovi oceni pomeni, da si želijo sodelovati pri sooblikovanju kulturne politike v državi, zato ne smejo biti prezrte.

Pri osrednjem delu srečanja je ministrica dr. Asta Vrečko z državnima sekretarjema predstavila projekte, ki so v izvajanju ministrstva in spodbujajo decentraliziran razvoj. Pri tem je poudarila različne možnosti črpanja finančnih sredstev od državne vse do evropske ravni. Še posebej so predstavniki ministrstva izpostavili korake prenove razpisnih mehanizmov, ki bodo bolj spodbudni za opogumljanje lokalne skupnosti in vlaganja v lokalne kulturne programe. Spregovorili so tudi o stanju več kot 60 investicij projektnih obnov, ki so v teku in obsegajo vrednost 200 milijonov evrov. Dodatno je bila predstavljena tudi prenova muzejske politike.

V razpravi, ki je sledila, so predstavniki lokalnih skupnosti opozorili na različne izzive, s katerimi se soočajo, ter predstavili dobre prakse. Vsem zbranim je bila rdeča nit posveta enako razumljena, in sicer več kakovostne kulture in umetnosti za vse nas.