Na nižanje kvalitete storitev in razvojne zaostanke občin županje in župani ne bodo pristali

Maribor, 11. 10. 2023 – preko spleta se je sestal Glavni odbor Skupnosti občin Slovenije na izredni seji, da bi se članice in člani pogovorili o dosedanjih rezultatih pogajanj z državo za višino povprečnine oz. višini finančnih sredstev, ki naj bi jih prejele občine v letu 2024.

Predlog države ocenjujejo kot popolnoma neprimeren, saj občine s tako določeno povprečnino ne bodo mogle več izvajali vrste z zakoni določenih občinskih nalog, kar posledično pomeni, da bodo za storitve prikrajšane občanke in občani. Na nižanje kvalitete storitev in posledično bivanja občanov ter razvojni zaostanek občin, s tem pa države, v občinah ne bodo pristali.

Predsednik Skupnosti občin Slovenije, dr. Vladimir Prebilič, je za medije povedal: »[da] je vodstvo Skupnosti občin Slovenije sicer naklonjeno nadaljevanju pogajanj za povprečnino, s ciljem sklenitve Dogovora o višini povprečnine za leti 2023 in 2024 in verjame, da je mogoče z dogovarjanjem doseči več, kot z razčiščevanji v javnosti

Vendar pa v imenu 183 občin finančnemu ministru Klemnu Boštjančiču in Vladi RS sporoča: »Na pristopu tihe diplomacije bomo vztrajati le še kratek čas. Če v naslednjih dnevih ne bo prišlo do dogovora, bomo županje in župani, zbrani v Skupnosti občin Slovenije, za dosego ustreznega financiranja občin, posegli tudi po drugih, ostrejših ukrepih«. Na nižanje kvalitete storitev in posledično bivanja občanov ter razvojni zaostanek občin, s tem pa države, v občinah ne bodo pristali.

Izjava za javnost – za tiskanje