Premiera gledališke predstave o diskriminaciji Kaj pa z Rdečo kapico?

V sklopu evropskega projekta Soočimo se z diskriminacijo, pri katerem sodeluje tudi Skupnost občin Slovenije, so študenti AGRFT pripravili avtorsko gledališko predstavo o različnih vidikih diskriminacije. Premierne uprizoritve predstave Kaj pa z Rdečo kapico?, ki na inovativen način ozavešča o pomenu varstva pred diskriminacijo, se je udeležil tudi predsednik vlade dr. Robert Golob.
Kaj pa z rdečo kapico? je naslov posebne predstave o različnih okoliščinah diskriminacije, ki so jo pripravili študenti Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT).

Predstava je inovativen način ozaveščanja o diskriminaciji in je eden izmed izdelkov evropskega projekta »Soočimo se z diskriminacijo – ustvarjajmo družbo enakih možnosti«, pri katerem sodelujejo Zagovornik načela enakosti, AGRFT, Skupnost občin Slovenije in Fundacija Prizma. Partnerji projekta so projektna sredstva pridobili iz Programa EU za državljane, enakost, pravice in vrednote za okrepitev ozaveščanja o tem, da moramo biti vsi deležni enake obravnave in enakih možnosti ne glede na naše osebne okoliščine.
Predstava se ukvarja s tem, zakaj do diskriminacije pride, kaj imata pri tem vzgoja in politična korektnost, kako se počutijo žrtve in priče diskriminacije, kako se proti diskriminaciji boriti. Avtorski projekt je nastajal po snovalnem principu, sodelovali so študentje AGRFT 2., 3. in 4. letnika igre, režije in dramaturgije ter zunanji sodelavci, ki so v gledališko predstavo prevedli nekatere primere diskriminacije, obravnavane pri Zagovorniku načela enakosti. Režiserka predstave je Maruša Sirc, dramaturginja Ula Talija Pollak, igrajo pa Urban Brenčič, Ajda Kostevc, Luka Kotnik, Alja Krhin, Ajda Pirtovšek in Jure Šimonka.

Premierne uprizoritve se je ob predstojniku Zagovornika načela enakosti Mihu Lobniku in dekanke AGRFT red. prof. mag. Žanine Mirčevske udeležil tudi predsednik vlade dr. Robert Golob s Tino Gaber. Več o predstavi najdete na spletni strani https://www.agrft.uni-lj.si/festival/program/. Več o varstvu pred diskriminacijo v Sloveniji pa na www.zagovornik.si

  • Foto: Željko Stevanović