Podelili smo certifikate Mladim prijazna občina za leto 2023

Inštitut za mladinsko politiko in Skupnost občin Slovenije smo pod častnim pokroviteljstvom predsednice države Nataše Pirc Musar  18. decembra 2023 podelili certifikate Mladim prijazna občina za leto 2023, ki ga je letos prejelo ali podaljšalo devet občin. Tako je skupno v letu 2023 v Sloveniji nosilk certifikata že 49. Namen certificiranja občin je mladim omogočiti prijazno okolje za življenje, delo in razvoj ter nadgrajevanje mladinskih politik v tistih občinah, ki izzive današnje mladine obravnavajo celostno, načrtno ter kontinuirano in so zato pripravljene na spreminjajoče se okoliščine v družbi.

Certifikat so prvič pridobile občine Divača, Dravograd, Hrastnik, Kobilje in Logatec.

Prvič so ga obnovile Brda, Hajdina, Trebnje in Vojnik.

Dr.  Vladimir Prebilič, ki je certifikate podelil v imenu Skupnosti občin Slovenije,  je v nagovoru županom dejal, da je vsak mlad človek, ki mu omogočijo boljše pogoje za bivanje v domači skupnosti in ga zadržijo doma, prava mala zmaga, sploh na periferiji. Poudaril je še, da župani med svojim mandatom pogosto pozornost namenjajo projektom, ki so vidni, kot je na primer ureditev pločnikov, cest, javne razsvetljave, kanalizacije in vodovoda. Pri tem je izpostavil, da pa so mehki projekti, kot je to vlaganje na področje mladinskih politik, programov in vsebin tisti, katerih rezultate je sicer težje pokazati, so pa ključni za nadaljnji razvoj lokalne in širše skupnosti.

Pri podeljevanju certifikatov je v letošnjem letu sodeloval tudi predsednik Državnega sveta Marko Lotrič, ki se je v svojem nagovoru osredotočil predvsem na področje pomena decentralizacije za složen razvoj države in lokalnih skupnosti, v katerih lahko mladi cvetijo.

Iskrene čestitke vsem prejemnicam naziva in občinam, ki ste nazive uspešno podaljšale!