Povezani v prostovoljstvu – predstavitev spletnega brskalnika prostovoljcev za občine

Preko spleta je 21. decembra 2023 potekala predstavitev spletnega brskalnika prostovoljcev za občine, ki jo je pripravila Slovenska filantropija. Uvodoma je prisotne nagovoril predsednik SOS dr. Vladimir Prebilič, ki je poudaril pomen prostovoljstva v lokalnih skupnostih, saj žal s prostovoljstvom rešujemo tudi nekatere zadrege, ki so sistemske narave, a niso dovolj dobro urejene, in spodbujanje prostovoljstva že v zgodnjih letih. Poudaril je, da prostovoljno delo pomeni ogromno za tistega, ki se mu pomaga in obenem tistemu, ki je prostovoljec da posebno dober občutek, da je lahko storil nekaj pomembnega za sočloveka. Ob tem je udeleženke in udeležence pozval k priključitvi v program prostovoljstvu prijazna občina, ki nudi podporo pri organiziranju in izvajanju prostovoljstva v lokalnih skupnostih.

Po pozdravnem nagovoru predsednika Skupnosti občin Slovenije je Maja Skutnik s Slovenske filantropije predstavila lokalni brskalnik prostovoljskih del in možnost vzpostavitve brskalnika za prostovoljske organizacije in prostovoljce v slovenskih občinah. Povedala je, da so ga pripravili že za MO Novo Mesto in MO Maribor ter, da ga je možno povezati tudi z občinskimi spletnimi stranmi. Občinam in organizacijam v lokalni skupnosti nudi možnost, da nanj objavijo potrebo po prostovoljcu, na drugi strani pa prostovoljcem omogoča registracijo oz. objavo razpoložljivosti za prostovoljno delo. Razvoj takšne podstrani za prostovoljstvo se giblje nekje okoli 2500 Eur. V razpravi je bilo ugotovljeno, da bi bilo smiselno, da se zainteresirane občine med seboj povežejo in se odločijo za zakup regijske ali območne strani za prostovoljstvo, tako zaradi manjše razpršenosti informacij kot tudi zaradi manjših stroškov. Nazadnje je Maja Skutnik predstavila še prenovljeno aplikacijo za vodenje evidenc prostovoljcev, ki jo lahko uporabljajo tako prostovoljci kot organizacije.

Projekt Povezani v prostovoljstvu, v sklopu katerega se je odvijal dogodek, izvajajo Slovenska filantropija, Pekarna Magdalenske mreže in Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto. Financira ga Ministrstvo za javno upravo preko Sklada za NVO.