Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o tujcih

Obveščamo, da je bil na spletnem portalu E-demokracija objavljen predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o tujcih.

Cilj predloga je Spremembe in dopolnitve zakona so potrebne zaradi prenosa Direktive 2021/1883 v nacionalni pravni red. Gre za tako imenovano prenovitveno direktivo, s katero se nadomešča do sedaj veljavna Direktiva in katere namen je okrepitev in spodbuditev sistema modre karte EU ter privabljanje visokokvalificiranih delavcev iz tretjih držav, med drugim tudi z olajšanim sistemom mobilnosti med državami članicami, priznavanjem poklicnih izkušenj kot dokazila o visoki poklicni usposobljenosti in olajšanim sistemom ocenjevanja ter potrjevanja visoke poklicne usposobljenosti za namene izdajanja modre karte EU.

Cilj predloga sprememb in dopolnitev zakona je tudi vključitev sprememb, ki so nujne zaradi izpolnjevanja obveznosti iz Uredbe (EU) 2018/1240, zagotavlja se realizacijo priporočila št. 19 Varuha človekovih pravic iz letnega poročila za leto 2021, odpravlja se neusklajenost med nekaterimi določbami ZTuj-2 in ZZSDT in odpravlja se določene pomanjkljivosti pri implementaciji Direktive 2003/86/ES, Direktive 2004/38/ES in Sporazuma o izstopu Združenega kraljestva Velika Britanija in Severna Irska iz Evropske unije in Evropske skupnosti za atomsko energijo.

Predlog najdete TUKAJ.

Vljudno vas naprošamo za vaš komentar, najkasneje do petka, 26. 1. 2024 na naslov ursa.rupar@skupnostobcin.si.