EUROPAN - Dober projekt mestne občine Celje

EUROPAN je evropski natečaj za mlade arhitekte, ki evropskim mestom že 30 let služi kot platforma za iskanje naprednih idej in razvijanje strategij za aktualne prostorske izzive. Letos se je po večletnem premoru vrnil v Slovenijo. Za mesta in investitorje je EUROPAN priročno orodje za iskanje naprednih arhitekturnih in urbanističnih strateških ali izvedbenih rešitev, ki se lahko pohvali z odmevnimi projekti širom Evrope.

K sodelovanju v mednarodnemu bienalnemu urbanističnemu natečaju EUROPAN EUROPE je pristopila tudi Mestna občina Celje in izbrala območje stare Cinkarne. Metalurško-kemični procesi, ki so tam potekali, so pustili veliko breme onesnaženja na zemljini in še vedno vplivajo na rabo območja. Zaradi negativnih učinkov onesnaženja je lokacija izvzeta iz mentalnega in fizičnega prostora mesta, a četudi se nahaja tik ob historičnem središču mesta, je lahko dostopna in polna vegetacije. Pristop za to območje zato zahteva iznajdljivo in večplastno sodelovanje, saj lahko le na ta način premagamo večletni konflikt med industrijo in ekologijo, ter s tem preusmerimo tok razvoja območja. 

Mladi arhitekti in urbanisti iz Španije, Nemčije in Avstrije, ki so na natečaju zmagali s projektom za Celje, so predlagali rešitev z naslovom Parlament Cinkarna, ki nakazuje na sodelovanje skupnosti in s tem vključujoč način načrtovanja, kar je tudi za Mestno občino Celje bistveno. Mestna občina Celje želi na območju stare Cinkarne izvesti urbano regeneracijo skozi proces obnove degradiranega dela mesta. Zmagovalna rešitev predstavlja odprti zemljevid, ki omogoča nenehno rast projektov skozi postopen razvoj lokacije. Parlament Cinkarna je ideja in osnova za prihodnje načrtovanje.