Vrtec Videk, Šentvid pri Stični - dober projekt občine Ivančna Gorica

Nov vrtec v Šentvidu pri Stični je poimenovan kot Vrtec Videk. Ime je sposojeno iz pravljice Frana Levstka, ki pripoveduje o dobrosrčnem dečku Vidku, ki ima rad naravo, je sodelovalen in nam sporoča, da se dobrota vedno povrne. In seveda ni naključje, da se ime vrtca ujema tudi z imenom kraja.

Vrtec Videk je 2. novembra 2022 postal največja enota Vrtca Ivančna Gorica. V svoje nove rumeno-zelene igralnice bo lahko sprejel do 150 predšolskih otrok, ki bodo imeli obilo priložnosti za igro, ustvarjanje, raziskovanje, gibanje in učenje, tako v stavbi vrtca, kakor tudi na igrišču in v širši okolici. Prostori so veliki, svetli in ponujajo zdravo in prijetno bivanje. Poleg igralnic bodo vzgojiteljem na razpolago tudi dodatni prostori za sodelovanje s starši in delo z otroki s posebnimi potrebami. Največji prostor v hiši je telovadnica oziroma večnamenska dvorana, ki za vrtec zagotovo pomeni posebnost. Seveda so tu tudi moderno opremljena kuhinja, ki bo poskrbela za zdravo prehrano otrokom in upravni prostori z večjo zbornico za strokovne delavce ter druge zaposlene. Igrišče vrtca je razgibano in naravno razdeljeno v dva dela: za mlajše in za starejše otroke.

Vrtec v Šentvidu pri Stični bo sodeloval tudi v sklopu projekta H2020 CREATORS, kjer je bila Občina Ivančna Gorica izbrana na evropskem natečaju. V sklopu projekta bo oblikovana energetska skupnost javnih stavb ter tako izkoriščali proizvodnjo električne energije na nekaj stavbah za kritje porabe vseh stavb. To je tako le vmesni korak pri boju proti podnebnim spremembam na ravni lokalne skupnosti.