Uvodni sestanek Projekta EU: EMV-LII v Gradcu

V sklopu EU projekta EMV-LII »Krepitev glasov migrantov za lokalno integracijo in vključevanje« , ki je nadaljevanje projekta EMVI 2022 – 2023, je  potekalo med 14. in 16. majem 2024 uvodno srečanje v Gradcu.

V projektu EMV-LII sodeluje 19 partnerjev (nevladnih organizacij, migrantskih organizacij ter lokalnih in regionalnih oblasti) iz 7 držav ( Avstrija, Italija, Grčija, Slovenija, Nemčija, Luksemburg in Hrvaška). Slovenski partnerji v projektu smo Skupnost občin Slovenije, Mirovni inštitut, Društvo Gmajna in Mestna občina Ljubljana.

Prvi dan se je začel s pozdravnim nagovorom županje občine Gradec, Elke Kahr, sledile so predstavitve Irine Karamarković (predsednica Svetovalnice za migrante Graz), Godswilla Eyawoja (direktor Svetovalnice za migrante Graz) in Wolfganga Rajakovicsa (Oddelek za izobraževanje in integracijo, mesta Gradca), ki je predstavil integracijsko strategijo mesta Gradec.

Projektni partnerji so na uvodnem srečanju razpravljali predvsem o načinu izvajanja novega projekta, tudi nadaljnji dnevi pa so bili obogateni s primeri dobrih praks iz mesta Gradec. Glavni cilj projekta je namreč podpreti razvoj in izvajanje lokalnih integracijskih strategij s krepitvijo udeležbe migrantskih organizacij za učinkovitejše vključevanje na lokalni in regionalni ravni. Poseben poudarek je na osebah, ki potrebujejo mednarodno zaščito, ter mladih migrantih in ženskah.