Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini

S strani Ministrstva za finance smo v pregled in obravnavo prejeli predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini. V predlogu zakona se vpeljujejo sledeče spremembe:

  • Privabljanje kadra iz tujine (posebna olajšava za nove rezidente, letna odmera dohodnine za nerezidente
  • Spodbujanje lastništva delavcev v lastniški strukturi delodajalca ali v delodajalcu nadrejeni družbi (bonitete zaposlenih v obliki deležev ali delnic – predstavlja trenutek zizračuna davnčne obveznosti od dohodka iz delovnega razmerja na trenutek odsvojitve ted delnic ali deležev oziroma na druge trenutke kot so npr. prenehanje pogodbe o zaposlitvi, preoblikovanje delodajalca…; predlaga se sistem t.i. brutenja dohodnka prejetega v naravi – predlaga se ,d as e iz sistema, po katerem se dohodek v naravi poveča s koeficientom davčnega odtegljaja, izločajo dohodki v naravi, prejeti v obliki delnic ali deležev.
  • Dohodki iz dejavnosti (Ugotavljanje davčne osnove od dohodkov iz dejavnosti z upoštevanjem normiranih odhodkov; Prenos davčnih izgub v naslednjih letih; olajšava za vlaganje v zeleni prehod; Olajšave za donacije
  • Kmetijstvo (predlaga se oprostitev dohodnine za OMD v višini 100%)
  • Ostale rešitve: Uveljavitev sistema dolgotrajne oskrbe, Bonitete v zvzzi z vozili z električnim pogonom – dvig ničelne obrestne mere po letu 2029 za službene avtomobile na električen pogon za privatno uporabo z 0 % na 0,75%; črtanje posebne davnčne osnove za napotene javne uslužbence in funkcionarje na delo v tujino)
  • Občine: zakonodajne spremembe naj ne bi imelel vpliva na občinske proračune, saj se pobrana dohodnina naj ne bi zmanjšala. Ministrstvo celo predvideva, da se bo dohodnina po letu 2027 povečala.

Vabimo vas, da nam vaše pripombe in predloge posredujete na naslov miha.mohor@skupnostobcin.si najkasneje do petka 19.7 do 11 ure.