Delovna skupina SOS o osnutku novega Dogovora o določanju meril za NUSZ

V sredo, 11. septembra 2024 je potekalo 4. srečanje delovne skupine za pripravo novega modela dogovora med občinami za izvajanje NUSZ v Sloveniji.

Članice in člani delovne skupine so obravnavali nov osnutek predloga Dogovora o usklajevanju meril za določanje območij, na katerih se plačuje NUSZ in meril za določanje višine tega nadomestila (v nadaljevanju: Dogovor), ki je bil pripravljen s strani člana delovne skupine. Izhajali so iz tega, da ministrstvo še vedno zahteva, da občine določajo NUSZ tudi znotraj okvirjev sprejetega Dogovora iz leta 1986 (Uradni list SRS, št. 19-982/86 z dne 16. maja 1986), ki je sicer zastarel, vendar še vedno v uporabi.

Razprava je tekla o najboljših možnih rešitvah, ki bi jih ponujal nov dogovor na način, da bi občine lahko upoštevale tisto kar bi bilo zanje najbolj primerno in v skladu z njenimi razvojnimi cilji. Poseben poudarek je bil na poenotenju kriterijev za vse občine in poenostavitvi dogovora. Prisotni so se dogovorili, da na podlagi predlaganega osnutka pripravijo izračune za svoje občine, kar bo pripomoglo k oceni ustreznosti nove ureditve.