Z MNVP o osnutkih Gradbenega zakona in Zakona o urejanju prostora

V četrtek, 12. 9. 2024 je potekal sestanek s predstavniki Ministrstva za naravne vire in prostor (MNVP) glede pripomb in predlogov občin na osnutek Zakona o spremembah in dopolnitvah Gradbenega zakona (GZ-1B) ter osnutek Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o urejanju prostora (ZUreP-3B), ki se nahajata v javni razpravi.

Državni sekretar na MNVP, mag. Miran Gajšek je uvodoma prestavil izhodišča ministrstva za pripravo novel zakonov in dejstvo, da so zasledovali predvsem cilj poenostavitve postopkov. V novelah tako spreminjajo člene, ki so se skozi ne/uporabo izkazali za najbolj problematične.  

V nadaljevanju so predstavniki asociacij občin predstavili bistvene pripombe na osnutek GZ-1B. Predstavnik SOS je izpostavil nujnost debirokratizacije področja gradnje in prostora. Opozoril je, da so občine ključni nosilec pri urejanju prostora in poznajo težave obstoječe ureditve, zato bi jih morala ministrstva pravočasno vključevati v postopek priprave zakonodaje. Izpostavil je tudi že večkrat s strani SOS posredovano pobudo na MNVP, za uvedbo periodičnih sestankov z občinami, na katerih bi razpravljali o aktualnih težavah s področja delovanja sistema urejanja prostora.

Glede osnutka ZUreP-3B je predstavnica SOS povzela bistvene pripombe in predloge glede občinskega sveta za prostor, ki se naj predvidi kot možno, ne pa kot obvezno posvetovalno telo župana; zamika roka za vsebinske uskladitve glede poselitvenih območij in območij za dolgoročni razvoj naselja (da občine namesto do konca leta 2024, do 31. decembra 2025 uskladijo občinske prostorske načrte z zakonom glede izvedbe prve tehnične posodobitve, najpozneje do 31. decembra 2027 pa glede določanja poselitvenih območij in območij za dolgoročni razvoj naselij); glede začasne rabe prostora, občinskega urbanista, programa opremljanja stavbnih zemljišč in ostalo.

Na koncu je bilo povedano, da se bo ministrstvo opredelilo do posredovanih pripomb občin in stališče tudi objavilo, po tem pa bo sklican ponoven sestanek, ki bo namenjen nadaljnjemu usklajevanju.