O vlogi umetne inteligence pri razvoju krožnega gospodarstva

V četrtek, 12. septembra 2024 je preko spleta potekal drugi dogodek za sledilce projekta CircularPSP, kjer se je zbralo 126 udeleženk in udeležencev. Srečanje so spremljale dragocene razprave in spoznanja o vlogi umetne inteligence pri razvoju krožnega gospodarstva.

Ključni poudarek dogodka je bila predstavitev pristopov k rešitvam krožnega gospodarstva s strani petih izbranih dobaviteljev. Dobavitelji (CircularAI, CIRRUS, CREVICES, Supercharge-Beyondly in VCG) so predstavili svoje inovativne rešitve, namenjene spodbujanju krožnega gospodarstva v mestih. Vsak dobavitelj je pravzaprav predstavil in ponudil edinstven vpogled v to, kako lahko njegove rešitve spodbujajo prehod v krožno gospodarstvo. V nadaljevanju se je občinstvo v razpravljalnem delu odzvalo predstavitvam dobaviteljem, postavljalo pronicljiva vprašanja in s tem prispevalo k plodnim razpravam, ki bodo v nadaljnjo podporo razvoju rešitev.

Portugalski partner, mesto Guimarães, ki je vključeno v CircularPSP je predstavil pobudo Circular Cities and Regions Initiative (CCRI) in v zvezi s tem poglobljen pogled na horizontalne izzive, s katerimi se soočajo pri izvajanju strategij krožnega gospodarstva na občinski ravni. Njihova predstavitev je izpostavila kompleksnost področja kot tudi priložnosti, povezane s preoblikovanjem mest v bolj trajnostne, krožne sisteme.

Vodilni projektni partner Empirica je ob koncu dogodka predstavil še najnovejše dosežke s področja taksonomije krožnega gospodarstva za mesta. Taksonomija predstavlja strukturiran okvir za razumevanje in kategoriziranje praks krožnega gospodarstva ter mestom in deležnikom pomaga pri samem opredeljevanju in izvajanju učinkovitih strategij.

Ob koncu dogodka je bila vsem udeležencem, predavateljem in obiskovalcem s strani partnerskega konzorcija, katerega del je tudi Skupnost občin Slovenije, izkazana zahvala za prispevke. Namreč zaradi vseh sodelujočih je bil dogodek izjemno uspešen, njihovo sodelovanje pa ključnega pomena za nadaljevanje poti k bolj trajnostni in krožni prihodnosti. Vsi zainteresirani, ki ste dogodek zamudili, lahko znova vpogledate predstavitev, dostopno na tej povezavi. Še vedno pa nas lahko podprete in postanete sledilec projekta CircularPSP.