Prvo pogajanje za povprečnino za leti 2025 in 2026

Včeraj, 17. septembra so se pričela pogajanja za povprečnino za leti 2025 in 2026. Ministru za finance Klemnu Boštjančiču, državni sekretarki mag. Saši Jazbec in državnemu sekretarju Juretu Trbiču so predstavniki SOS, ZMOS in ZOS predstavili skupen predlog spremembe Zakona o financiranju občin, ki bi spremenil sistem zagotavljanja osnovnega financiranja občin z vezavo na 54% pobrane dohodnine v predpreteklem letu. Sedanji sistem določanja povprečnine, temelji na preteklih stroških občin, se je – predvsem v obdobju inflacije – izkazal za neustreznega. Stanje, ko je v letu 2023 država s povprečnino pokrila zgolj 85% realiziranih stroškov delovanja občin iz naslova zakonskih nalog, si ne moremo privoščiti več. Gre za resne težave številnih občin pri izvajanju osnovnih nalog ter čedalje manjšo sposobnost izvajanja investicij, kljub razpoložljivim (razpisnim) sofinancerskim sredstvom, ker občine ne zmorejo več zagotavljati lastnih deleže. Vsa tri združenja smo pripravila skupen predlog povprečnine za leti 2025 in 2026, izračunan v skladu s predlagano spremembo ZFO-1.  

Kljub ugotovljenim razlikam v izhodiščih za določitev povprečnine za naslednje leto v Skupnosti občin Slovenije pričakujemo, da se bodo pokrili vsaj stroški izvajanja s strani države določenih nalog občin.

Na prvih pogajanjih so bila predstavljena izhodišča/pričakovanja občin, do katerih se bo Ministrstvo za finance opredelilo na naslednjem sestanku. Pogajanja za določitev povprečnine se bodo nadaljevala v torek 24.9.2024.

V nadaljevanju je bilo govora tudi o plačah županov, kjer je Peter Pogačar, Generalni direktor Direktorata za javni sektor predstavil trenuten predlog v skladu s katerim bi bili župani razvrščeni v 7 razredov. SOS je na sestanku izpostavil nerazumno nizko uvstitev županov manjših občin in od MJU zahtevali ustreznejšo uvrstitev.