Predsednik SOS v Kongresu podpisal zavezo o ohranjanju demokratičnih vrednot v mestih in regijah

Predsednik Skupnosti občin Slovenije mag. Gregor Macedoni se je v Kongresu lokalnih in regionalnih oblasti pri Svetu Evrope udeležil Konference asociacij občin in regij, ki je bila organizirana ob 30. letnici obstoja Kongresa lokalnih in regionalnih oblasti pri Svetu Evrope.

Ob zaključku dvodnevne konference v Strasbourgu so Kongres Sveta Evrope in nacionalna združenja lokalnih in regionalnih oblasti iz 46 držav članic ponovno potrdili svojo skupno zavezanost k ohranjanju demokracije, vladavine prava in človekovih pravic na lokalni ravni.

V skupni izjavi so Kongres in nacionalna združenja poudarili bistveno vlogo lokalnih in regionalnih oblasti kot varuhov teh temeljnih demokratičnih vrednot na ravni, ki je najbližja državljanom, pri vzpostavljanju demokratičnih, miroljubnih, na človekovih pravicah temelječih, vključujočih, trajnostnih in odpornih družb. Skupna izjava je izpostavila ključen pomen močnega partnerstva med Kongresom in nacionalnimi združenji pri zaščiti in spodbujanju lokalne demokracije ter poudarila njihovo ključno vlogo pri podpori delovanja lokalnih oblasti po vsej Evropi ter pri krepitvi lokalne samouprave kot temeljne značilnosti evropskega demokratičnega modela, ki temelji na načelih, določenih v Evropski listini o lokalni samoupravi in njenem Dodatnem protokolu o pravici do sodelovanja pri zadevah lokalnih oblasti.

Kongres in nacionalna združenja so se zavezali k nadaljnji krepitvi sodelovanja pri izvajanju Rejkjaviške deklaracije, ki je bila sprejeta na 4. vrhu voditeljev držav in vlad Sveta Evrope maja 2023, zlasti pri podpori ukrajinskih lokalnih in regionalnih oblasti v tesnem sodelovanju z ukrajinskimi nacionalnimi združenji; zagotavljanju in krepitvi lokalne demokracije in dobrega upravljanja; krepitvi skupne odgovornosti vseh ravni oblasti za izvajanje človekovih pravic in ohranjanje vladavine prava ter pri usklajenem delovanju na področju varstva okolja.

Predsednik SOS se je ob robu konference sestal tudi s slovensko veleposlanico (pri Svetu Evrope), gospo Berto Mrak.