Predlog sprememb Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo v javni obravnavi

Ministrstvo za kulturo je v javno obravnavo poslalo Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo  (ZUJIK – I).

ZUJIK-I prinaša spremembe v šestih ključnih sklopih: upravljanje in financiranje javnih zavodov, vključno z boljšimi pogoji dela, javna kulturna infrastruktura in javni investicijski projekti, boljši delovni pogoji za samostojne delavce v kulturi, boljši pogoji za delovanje nevladnih organizacij v kulturi, spremenjen konceptualni okvir javnega interesa za kulturo ter transparenta, dialoška in merljiva kulturna politika

Na področju javnih zavodov se uvajajo dvoletni programi financiranja, ki jim bodo omogočili bolj stabilno in dolgoročno načrtovanje dela. Na področju upravljanja javne kulturne infrastrukture bodo bolj natančno določeni kriteriji in merila, kdaj lokalna kulturna infrastrukture presega občinski pomen in jo lahko financira tudi država. Izboljšala se bo preglednost sistema brezplačne uporabe za izvajalce v javnem interesu. Spremembe bodo omogočale bolj sistematično izvajanje obveznega umetniškega deleža pri javnih investicijah.

Nevladne organizacije v kulturi so po novem jasno definirane v zakonu, vzpostavlja se pravna podlaga za kritje stroškov uporabe prostorov. Možna bo prilagoditev pogodb pri visoki inflaciji ter izjasnitev o odločitvah strokovnih komisij pred izdajo odločb o sofinanciranju. Uvajajo se daljše pogodbe za upravljanje ali brezplačno uporabo javne kulturne infrastrukture, ki bodo namesto dosedanjih pet let zdaj sklenjene za deset let, z možnostjo podaljšanja.

V zakonu bo natančnejše opredeljen javni interes za kulturo s poudarkom na dostopnosti in skladnim regionalnim razvojem ter kulturo kot javnim dobrim. Uvajajo se nova področja, kot so transdisplinarno področje, kulturo-umetnostna vzgoja in podporni projekti. Natančneje se opredeljuje Nacionalni program za kulturo in vloga Nacionalnega sveta za kulturo kot najvišjega neodvisnega telesa v kulturi. Predloge, pripombe in mnenja prosimo pošljite na naslov barbara.horvat@sos.si, interni rok je 14. 10. 2024.