Seminar o gradbeni parceli

Skupnost občin Slovenije je v sodelovanju z Ministrstvom za naravne vire in prostor organizirala seminar na temo načrtovanja in organizacije gradbene parcele.

Dr. Jernej Červek iz Direktorata za prostor in graditev je predstavil vsebine priročnika Načrtovanje in organizacija gradbene parcele stavbe (GPS). Poseben poudarek je namenil merilom za načrtovanje GPS, organizaciji GPS, splošnim usmeritvam za določanje GPS in podrobnim usmeritvam za določanje velikosti, obsega in organizacije GPS glede na dejavnosti v prostoru in stavbne tipologije.

Mag. Matija Kralj iz Direktorata za prostor in graditev je v nadaljevanju govoril o gradbeni parceli v postopku dovoljevanja. Izpostavil  je ključno razliko, da je gradbena parcela stavbe do sedaj določena le v projektni dokumentaciji, od ZUreP-3 naprej pa (bo) evidentirana tudi v uradni evidenci. Začetek uporabe 191. člena do 195. člena je tako vezan na vzpostavitev sistema e-Graditev, 5. januar 2026. V nadaljevanju je povzel pravila za načrtovanje gradbene parcele in vlogo občin. Prisotne je tudi seznanil, da bo predvidoma v začetku prihodnjega leta, objavljen javni poziv za dodelitev finančnih sredstev za vzpostavitev evidence stavbnih zemljišč.

Tekom seminarja je bilo odgovorjenih tudi na skoraj 70 vprašanj.