Prenova parka pri Kajuhovem naselju, dober projekt občine Kočevje

Park v Kajuhovem naselju je bil izbran za prenovo zaradi dotrajanosti in programskih ter estetskih pomanjkljivosti, ki jih takšna vstopna javna zelena površina v mestu Kočevje potrebuje.

Pred prenovo so uporabniki parka izpostavili glavne pomanjkljivosti in njihove potrebe. V skladu s tem se je pripravila nova zasnova, ki je poskrbela za povečanje varnosti, členitev parka, univerzalno dostopnost ter urejanje prostorov za druženje in gibanje različnih interesnih in starostnih skupin.

Park je danes celovito vsebinsko, morfološko, ekosistemsko in estetsko prenovljen. Uredili smo 747 m2 športnih površin in objektov s košarkarskim igriščem, odbojkarskim igriščem, zelenico za nogomet in street workout objekti, 305 m2 otroškega igrišča z igrali, 2 hribčka za tekanje in igro, 50 m2 območja z glasbili s 4 različnimi elementi javnih glasbil in prostorom za druženje. Zaradi težav s poplavljanjem v obdobjih padavin smo izvedli večjo poglobitev območja z ekstenzivnim travnikom in hidroljubnimi rastlinami. Tudi preostanek parka je različno vzdrževan, kar 1950 m2 zelenic je ekstenzivni travnik, ki je košen le 2x letno.

Posadili smo 32 novih dreves in preko 100 grmovnic, postavili javni pitnik in uredili 4 piknik prostore z žarom in urbano opremo. Vzpostavljena je bariera med cestiščem in parkom, v obliki velikih grmovnic, hribčkov iz reliefa in zelene tribune, ki je ovira in hkrati površina za druženje ob igrišču. Park smo opremili z javno razsvetljavo, ki prej ni bila prisotna in dodali številno urbano opremo. Prejšnje shojene bližnjice so zdaj urejene pešpoti, pregradili smo tudi območje urbanih vrtičkov pod večstanovanjskimi bloki.

Kajuhovo naselje je tako pridobilo kvalitetno parkovno – športno – igralno površino, za šport, druženje, gibanje, pripravo hrane in tako na različne načine kvalitetno bivanje zunaj v strnjenem delu mesta.