Natečaji in nagrajevanje občin

Branju prijazna občina

Naziv Branju prijazna občina podeljujemo Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo za kulturo. Z nazivom želimo poudariti aktiven prispevek občin k izboljšanju bralne pismenosti, spodbujanju branja in razvoju bralne kulture v celotnem nacionalnem prostoru. Namen javnega natečaja je promocija dobrih praks, ki jih za izboljšanje bralne pismenosti, spodbujanje branja in razvoj bralne kulture izvajajo občine.

Besedilo javnega natečaja za pridobitev naziva Branju prijazna občina in za podaljšanje naziva objavimo vsako leto od 8. februarja do 30. septembra.


Mladim prijazna občina

Inštitut za mladinsko politiko in Skupnost občin Slovenije pod častnim pokroviteljstvom predsednice države podeljujemo certifikat Mladim prijazna občina. Namen certificiranja občin je mladim omogočiti prijazno okolje za življenje, delo in razvoj ter nadgrajevanje mladinskih politik v tistih občinah, ki izzive današnje mladine obravnavajo celostno, načrtno ter kontinuirano in so zato pripravljene na spreminjajoče se okoliščine v družbi. Gre za priznanje samoupravnim lokalnim skupnostim, ki uspešno izvajajo ukrepe s področja mladinskih politik in so usmerjeni v integracijo vedno novih generacij mladih v posamezne dele življenja družbe, predvsem pa v spodbujanje osamosvajanja. S pridobitvijo certifikata se občina, ki se je pri svojem delu na področju mladih sicer že izkazala za uspešno, zaveže, da bo področje mladih še naprej sistemsko urejala in nivo učinkovitosti v štiriletnem obdobju dvignila oziroma vsaj ohranila.