Ministrstvo za digitalno preobrazbo organiziralo sestanek na temo priprave krovnega zakona za digitalno preobrazbo

Predstavniki Skupnosti občin Slovenije mag. Gregor Macedoni, župan MO Novo mesto in predsednik SOS, Bogdan Česnik, direktor RRA ROD Ajdovščina in predsednik Komisije za digitalno preobrazbo pri SOS in mag. Karmen Štumberger, strokovna sodelavka SOS so se 31. 7. 2024 udeležili sestanka na temo priprave krovnega zakona za digitalno preobrazbo, ki ga je organiziralo Ministrstvo za digitalno preobrazbo.

Predstavniki ministrstva so prisotne seznanili, da je v pripravi krovni zakon za digitalno preobrazbo in da bi želeli ugotoviti, kaj občine na tem področju potrebujejo in kakšni so ključni izzivi, ki bi jih bilo potrebno urediti z zakonom. Poudarek v zakonu bo v določilih, ki bodo pomagala občinam zagotavljati, voditi in upravljati informacijske vire občin, njihovih gospodarskih javnih služb, javnih zavodov in drugih organizacij, ki izvajajo javne naloge na lokalni ravni. Pri tem informacijski viri pomenijo postopke, strojno in programsko opremo, ki se uporabljajo, načrtujejo, razvijajo, gradijo, upravljajo in vzdržujejo za zbiranje, beleženje, obdelavo, shranjevanje, pridobivanje, prikazovanje in prenos informacij ter s tem povezano znanje, veščine in izkušnje oseb.

Mag. Gregor Macedoni je izpostavil, da področje digitalizacije zahteva ureditev zadev centralizirano od zgoraj navzdol, saj so npr. oblak, earhiviranje, odprtost podatkov, kompetence in kadri področja, ki zahtevajo sistemski pristop tudi zaradi racionalizacije stroškov občin.

Bogdan Česnik je povedal, da ima le nekaj občin celostne digitalne rešitve za občane in da se zadeve trenutno rešujejo entuziastično. Poudaril je, da naj država stremi k centraliziranemu pristopu, kjer naj zagotovi strojno in programsko infrastrukturo, a hkrati naj se dopusti tudi decentraliziran pristop občin. Za to je potrebno zagotoviti razvojna sredstva. Članice in člani Komisije za digitalno preobrazbo pri SOS bomo na naslednjem srečanju proučili to tematiko in na ministrstvo posredovali predloge.

S strani prisotnih je bila izražena pohvala, da je ministrstvo vzpostavilo dialog z združenji občin pred javno obravnavo osnutke krovnega zakona, saj bo ta podlaga tudi za še učinkovitejše črpanje sredstev za digitalno preobrazbo lokalnih skupnosti.

Državna sekretarka Aida Kamišalić Latifić pa je predlagala, da naj se zakone in druge pravne podlage, ki so v javni obravnavi s strani drugih ministrstev, pregleda tudi s področja digitalizacije, saj se tako celostno pristopa k debirokratizaciji. V jesenskem času se bodo pogovori in priprava krovnega zakona nadaljevala.