• Domov
  • Novice
  • Uspešno izveden forum o solidarnosti z ukrajinskimi občinami

Skupnost občin Slovenije in program “U-LEAD z Evropo” sta pripravila spletni Forum solidarnosti z občinami iz Ukrajine. Forum je bil poimenovan »Mostovi zaupanja med Ukrajino in Slovenijo: partnerstva, ki prinašajo upanje in rešujejo življenja!«. Na njem je s prispevkom kot predstavnik Skupnosti občin Slovenije in župan Občine Kočevje sodeloval dr. Vladimir Prebilič.

Namen Foruma solidarnosti je bil ustvariti platformo za medsebojno podporo in izmenjavo med slovenskimi in ukrajinskimi občinami ter tako prispevati k okrevanju ukrajinskih občin. V preteklih tednih sta že bila organizirana Foruma solidarnosti in sicer v organizaciji skupnosti občin in mest iz Slovaške in iz Poljske so bili grajeni „Mostovi zaupanja“ med občinami obeh držav ter Ukrajine. Soorganizator forumov je bil Svet evropskih občin in regij (CEMR), sodelovali pa so visokih predstavniki obeh držav, kot tudi predstavniki občin in vlade Ukrajine.

Poglavitni cilji “Foruma solidarnosti” med Slovenijo in Ukrajino so bili:

– izpostaviti posebne izzive lokalnega upravljanja v času vojne v Ukrajini;

– predstaviti najboljše primere lokalne podpore s strani Slovenije, izzive, s katerimi smo se srečevali in kako smo jih obravnavali;

– spodbujati vzpostavitev novega občinskega sodelovanja za skupno delovanje med Slovenijo in Ukrajino.

Program U-LEAD z Evropo – pomoč lokalni samoupravi in razvoju občin 

24. februarja 2022 je Rusija vojaško napadla Ukrajino. Ukrajina je utrpela napade brez primere, ki so prizadeli vse državljane. Poleg poškodb in izgub življenj ter obsežne škode na stanovanjih in osnovni javni infrastrukturi je prišlo do velikega preseljevanja ukrajinskega prebivalstva. Tudi v teh težkih časih predstavlja prednostno nalogo ukrajinskih občin zdravje in varnost njenih občanov, izgradnja zmogljivosti občin za odziv na razdejanje in preseljevanja pa je temeljnega pomena za nadaljnje delovanje. U-LEAD z Evropo predstavlja pobudo Evropske unije in šestih držav članic, med katerimi je tudi Slovenija. V pobudi sodelujejo tudi Nemčija, Švedska, Poljska, Danska in Estonija. U-LEAD z Evropo že od leta 2016 pomaga ukrajinski vladi pri razvoju lokalne samouprave in regionalnega razvoja. Od februarja so prizadevanja programa U-LEAD usmerjena tudi v osveščanje občin, držav članic EU, da pomagajo pri preprečevanju negativnih učinkov vojne. Občine iz Evropske unije, ki imajo partnerske povezave z občinami iz Ukrajine naj pomagajo prispevati pri obnovi in pa pri dolgoročni odpornosti in lokalnem razvoju za obnovo lokalnih skupnosti po vojni. Mostove zaupanja so občine gradile že pred vojno! V zadnjih treh letih je več kot 20 občin iz Slovenije imelo stike oziroma je bilo močno vključenih v aktivnosti sodelovanja z občinami iz Ukrajine. V okviru projekta „Mostovi zaupanja“ so se slovenske občine zelo hitro odzvale na vojno v Ukrajini, k čemur so prispevali spomini na obisk predstavnikov 14 slovenskih občin septembra 2021 v Kijevu. V okviru obiska so bila sklenjena nova partnerstva in dogovorjene skupne aktivnosti. Na žalost izvedba velike večine dogovorjenih aktivnosti zaradi vojne ni bila več mogoča. Vendar pa je bil odziv slovenskih občin hiter in učinkovit! Tako je prvi tovornjak z nujnimi pripomočki, ki so jih donirale slovenske občine, občani in podjetja, odpeljal pomoč že 16. marca, in sicer v Bučo in Trostianec, ukrajinskivi občini, ki sta bili takrat najbolj na udaru. Drugi tovornjak je odpeljal iz Slovenije 25. marca in prispel v občini Drohobych in Monastyryvska 29. Marca, tretji tovornjak pa je dostavil pomoč v maju. V prihajajočem poletju je predvidena organizacija poletnih taborov in pripravništev med partnerskimi občinami iz Slovenije in Ukrajine.


Nazadnje posodobljeno:
< Vse aktualne novice