Pokanje s karbidom

Spoštovani,

na Skupnost občin Slovenije se je obrnilo Ministrstvo za notranje zadeve – Direktorat za upravne notranje zadeve z vprašanjema:

ob katerih praznikih in v katerih občinah se pokanje z acetilenom (karbidom) ali drugimi plinskimi zmesmi za pokanje tradicionalno izvaja poleg praznika velike noči in praznika dela oziroma

– ali je sploh treba občinam dati možnost, da same s svojimi predpisi določijo, kdaj se izjemoma lahko poka z naštetimi sredstvi.

 

Ministrstvo za notranje zadeve namreč opravlja evalvacijo Zakona o varstvu javnega reda in miru (Uradni list RS, št. 70/06 in 139/20), med drugim tudi 11. člena, ki v prvem odstavku določa, da kdor uporablja acetilen (karbid) ali druge plinske zmesi za pokanje, in s tem povzroči vznemirjenje ali občutek ogroženosti, se kaznuje z globo. Pokanje z naštetimi sredstvi se izjemoma dovoljuje v času določenih praznikov, vendar se morajo upoštevati varnostna navodila, ki jih predvideva zakon o eksplozivih.

V zvezi s tem je bil oblikovan predlog, da bi bilo pokanje s karbidom ali drugimi plinskimi zmesmi za pokanje dovoljeno le v času velikonočnih praznikov in praznika dela. Vendar pa obstaja dilema, ali bi morale tudi lokalne skupnosti oziroma občine s svojimi predpisi določiti praznike, ob katerih bi se lahko izjemoma pokalo z naštetimi sredstvi. Seveda bi, glede na določbe Zakona o lokalni samoupravi (21. člen), morala občina določiti tudi prekrške in denarne kazni za prekrške, s katerimi bi se kršili predpisi občine, in opravljati inšpekcijsko nadzorstvo nad izvajanjem občinskih predpisov.

Celoten dopis MNZ vam je na voljo TUKAJ.

Vaše odgovore nam lahko posredujete do četrtka, 6. 6. 2024 na naslov karmen.stumberger@skupnostobcin.si.

Zaključeno povpraševanje vam je na voljo TUKAJ.

Območje samo za člane SOS

Komentiranje, komentarji in končni odgovor na to vprašanje so na voljo samo registriranim uporabnikom, ki so tudi člani Skupnosti občin Slovenije. Prijavite se tukaj in postanite član SOS tu.