Občina Gorenja vas - Poljane je postala 187. občina članica Skupnosti občin Slovenije

Občina Gorenja vas – Poljane je postala 187. občina članica Skupnosti občin Slovenije in na tem mestu ji izrekamo posebno dobrodošlico.

Ivan Tavčar je o Poljanski dolini na kratko zapisal: ˝Vsak letni čas je tukaj po svoje lep. Prav gotovo pa je bilo tukaj najlepše takrat, ko je pomlad s svojim krilom plavala nad dolino. In če je v Poljanski dolini lepa pomlad, tedaj je malokje lepše˝. 

Občina je bila ustanovljena leta 1994. Površina občine 153 km2 , število prebivalcev je 7.650 (po 1. 7. 2023). Župan občine je gospod Milan Čadež.

Z vzhodne strani vstopate v Občino Gorenja vas – Poljane pri Visokem, kjer vas pozdravi mogočen kmečki baročni Dvorec Visoko. V dvorcu si v obnovljeni notranjosti lahko ogledate zanimive razstave, v čudovitem zelenem okolju pa se spočijete in posladkate z dobrotami iz Kavarne Visoko.

Dolina je dobila ime po starem naselju Poljane, ki je bilo v listinah omenjeno že v 13. stoletju. Dolgo časa so bile Poljane središče doline in so se ponašale z eno najlepših baročnih cerkva pri nas. Cerkev je bila v 2. svetovni vojni močno poškodovana, zato so jo po vojni podrli. Poljane so znane kot rojstni kraj pisatelja Ivana Tavčarja ter slikarske in rezbarske rodbine Šubic. V Šubičevi hiši, rojstni hiši slovenskih slikarjev Janeza in Jurija Šubica, danes deluje kulturni center, ki vas z zanimivo muzejsko zbirko popelje v pravo ustvarjalno doživetje.

Da je dolina res dajala navdih umetnikom, priča v Dolenčicah tudi kip tamkaj rojenega rojaka, slikarja Antona Ažbeta. Skozi Javorje, eno izmed s soncem najbolj obsijanih vasi, vodi pot do smučišča Stari vrh, ki se ponaša z odličnimi smučarskimi progami. Za adrenaline željne je na voljo družinsko adrenalinski park. Območje pod Starim vrhom je znano tudi po številnih turističnih kmetijah, iz katerih diši po okusni domači hrani.

V osrčju občine, zahodno od Poljan, je upravno središče Gorenja vas s čedalje izrazitejšimi trškimi značilnostmi, kjer je ob osrednjem trgu, Trgu Ivana Regna, nastalo zgoščeno trgovsko-storitveno jedro naselja. Po vojni je Gorenja vas z združitvijo skupine manjših vasi na obeh bregovih Sore in hitrim razvojem delovnih mest naglo prerasla v največje naselje v občini.

Tik na Gorenjo vasjo je zaselek Lajše, kjer se je leta 1868 rodil Ivan (Janez) Regen, slovenski biolog, ki se je kot prvi znanstvenik začel ukvarjati z raziskovanjem zvočne komunikacije žuželk in delovanjem “cvrčal” kobilic, zato velja za pionirja sodobne bioakustike.

Na zahodnem robu naselja, v Logu, se nahaja priljubljeno sprehajalno rekreacijsko območje, ki ga prečka kolesarska pot in vodi vse do naselja Hotavlje, ki je znano po obdelavi marmorja ter hitro razvijajoči se gostinski in turistično namestitveni ponudbi. Na južni strani občino zaključuje greben Žirovskega vrha, kjer v pristnem okolju ohranjajo različne tradicionalne običaje.

Ob odkrivanju Poljanske doline se za naravnimi in kulturnimi danostmi skriva skrivnosten svet utrdb Rupnikove linije. Ostanki najatraktivnejše vojaško-zgodovinske gradbene dediščine so ravno v Poljanski dolini najbolj ohranjeni in pripravljeni na vaše raziskovanje.

Označene in urejene so številne pohodne in kolesarske poti, ki ponujajo užitke v vseh letnih časih in čudovit razgled na okoliške hribe. Med najbolj obiskanimi je prav gotovo 1562 m visok Blegoš, kamor vodi več označenih poti iz različnih smeri. Čudovit razgled se odpira tudi s SlajkeErmanovca in Žirovskega vrha.

Prijazni domačini vam bodo ponudili okrepčilo za telo in duha. V njihovi ponudbi poleg izdelkov iz sadja, pekarskih izdelkov in sira najdete tudi med in medene izdelke, volnene izdelke, ročno klekljano čipko in izdelke iz lesa, vse pod blagovno znamko Babica Jerca in Dedek Jaka – Naravni izdelki iz škofjeloških hribov.

Več informacij o občini vam je na voljo TUKAJ.