Občina Šentrupert je postala 189. občina članica Skupnosti občin Slovenije

Občina Šentrupert je postala 189. občina članica Skupnosti občin Slovenije in na tem mestu ji izrekamo posebno dobrodošlico.

Občina je bila ustanovljena leta 2006. Površina občine 49 km2, število prebivalcev je 2.964 (po 1. 7. 2023). Župan občine je gospod Tomaž Ramovš.

Jože Zupan je lepo opisal turistične danosti občine. Mehka lepota dolenjske pokrajine je preplet dolinic, ravnic in blago vzpenjajočega se gričevja, preko katerega valovi zgovorni molk gozdov; na prisojnih pobočjih v ta mir zavriskajo vinogradi, po ravnicah in dolinah pojejo zaplate njiv, plavajoče v zelenem morju travnikov; ostareli gradovi pokajo po šivih, pomlajeni zvoniki številnih cerkva na gričkih lovijo – kot otroci z drobnimi prstki – modrino neba, osameli kozolci mrmrajo sami sebi svojo starčevsko modrost, v okamenelih mlinskih kolesih se nabira pajčevina skrivnostne romantike – sončni žarki roso v njej pretakajo v varljive bisere; reke pa šumno tečejo, tečejo…In brezšumno tudi tu teče čas.

Šentruperta z okolico ne moreš zgrešiti. Že ko se približuješ z mirnske strani, zagledaš baročno cerkev na Veseli Gori, ki te vabi s svojima zvonikoma.

Oko ti poroma dalje. Glej, križev pot, ki ponosno razkazuje svoje kapelice. Kozolci in toplarji naredijo pokrajino še boj domačo.

Pri kužnem znamenju je tvoje oko kot kamera: zaznaš lepoto, kamor le hočeš pogledati. Škrljevski grad. Mogočna gotska cerkev sredi Šentruperta je zbrala hiše okrog sebe kakor koklja piščeta. Pogled, poromaj še v poslednji dom in cerkvico ob njem. Tudi Plečnik je načrtoval pokopališče. Življenje in smrt se prepletata, a lepota pokrajine te prevzame, da vidiš samo življenje.

Si videl venec zidanic na Apneniku, v Zadragi, Selih in še kje. Stopi do Zadrage: pokrajino imaš kot na dlani. Nad njo: cerkev na Okrogu kot čuvar te doline. Stopiš še v druge kotičke – postregli ti bodo, ne boš žejen, dali ti bodo prijazno besedo. Povzpni se še do Vihra, da se zamisliš v preteklosti ob srednjevških freskah v cerkvici. Še dlje – v Nebesa – ne bo ti žal: stal boš na najvišji točki doline, razgled te bo prevzel.

Več informacij o občini vam je na voljo na https://www.sentrupert.si/.