O vsebinah za živahna mesta in občine

V sredo, 10. aprila je v Celju potekal študijski obisk, kjer so zainteresirani udeleženci in udeleženke iz različnih občin in javnih zavodov širom Slovenije lahko spoznali različne načine in prakse za ohranjanje mestne podobe in oživljanje mest, ki bi jih lahko navdihnile pri vzpostavitvi dobrih praks v njihovih (svojih) občinah.

Uvodoma sta zbrane nagovorila direktor občinske uprave Mestne občine Celje (MOC) Gregor Deleja in Nina Plevnik iz Inštituta za politike prostora (IPoP). V nadaljevanju dogodka so sledile predstavitve že uveljavljenih in konkretnih primerov domačih in tujih praks, ki z vsebino bogatijo naša mesta. Te so bile knjižnica reči, razvoj skupnostnih prostorov v prostorih nekdanjega vrtca, zapuščene tovarne, vojašnice in podobno. Dodatne informacije, predstavitve, opise in slike s pestrega dogajanja najdete na tej povezavi.

Študijski obisk se je pričel v Osrednji knjižnici Celje, zaključil pa s strokovno vodenim sprehodom po mestnem središču s strani Larise Potokar in Tadeje Falnoga iz MOC, sicer soorganizatorja dogodka. Študijski obisk je bil organiziran v okviru projekta Podpora izvajanju prostorske in urbane politike ter programa URBACT, ki ga po naročilu Ministrstva za naravne vire in prostor izvajata IPoP – Inštitut za politike prostora in Skupnost občin Slovenije.