Vabilo k sodelovanju v Nacionalnem mesecu skupnega branja 2024

S stani Ministrstva za kulturo smo bili zaprošeni za posredovanje pobude, da tudi v vaši občini pristopite k soustvarjanju Nacionalnega meseca skupnega branja 2024 (NMSB 2024), ki bo potekal od 8. septembra do 8. oktobra 2024.

Namen NMSB 2024 je, da se pomen branja približa vsem, zato ste vabljeni, da spodbujate najrazličnejše oblike branja tudi izven domov, vrtcev, šol in knjižnic – v galerijah, muzejih in drugih kulturnih prostorih, nakupovalnih središčih, zdravstvenih domovih, bivanjskih soseskah in trgih, na otroških igriščih, v parkih in v naravi.

Vabimo vas, da tudi v vaši lokalni skupnosti spodbudite oziroma podprete prizadevanja različnih izobraževalnih in kulturnih ustanov, društev in drugih institucij, ki bodo v času trajanja NMSB 2024 organizirali bralne dogodke.

Vabimo vas tudi, da se pridružite pobudi Zavoda RS za gozdove, Turistične zveze Slovenije, Andragoškega centra Slovenije in Gozdarske knjižnice, ko bomo ob svetovnem dnevu turizma (27. septembra) postavljali gozdne knjižnice in brali v gozdu. Prav tako vas vabimo k sodelovanju v vseslovenski akciji Nacionalnega instituta za javno zdravje „Pokloni čas, polepšaj dan”, v kateri se z branjem povezuje različne generacije.

Lahko pa skupaj s kulturnimi, izobraževalnimi in zdravstvenimi ustanovami, različnimi društvi, mladinskimi in medgeneracijskimi centri ter drugimi zainteresiranimi ustvarite tudi čisto vaše dogodke ter spodbudite prebivalce, da ponovno odkrijejo pomen in užitek branja. Na spletni strani https://nmsb.pismen.si najdete bogato zakladnico bralnih dogodkov, kjer lahko črpate navdih. 

Ne pozabite tudi, da je do 30. septembra 2024 še odprt Poziv za pridobitev in podaljšanje naziva Branju prijazna občina 2024 in da dogodke, ki jih bo občina (so)organizirala ali finančno podprla v sklopu NMSB 2024 do tega datuma, lahko vpišete v vašo vlogo za pridobite naziva.  

Dogodkov, ki jih boste pripravili v okviru NMSB, ne pozabite vpisati tudi v dogodkovnik na spletni strani https://nmsb.pismen.si, kjer najdete še več informacij o NMSB – največji manifestaciji branja v slovenskem kulturnem prostoru.

NMSB bo tudi letos spremljala komunikacijska nacionalna akcija Beremo skupaj. V rubriki Gradiva na spletni strani NMSB bo dostopno promocijsko gradivo, ki ga boste lahko uporabili tudi za vaše dogodke.

Častni pokrovitelj NMSB 2024 je Slovenska nacionalna komisija za UNESCO.

Za več informacij o sodelovanju se obrnite na Alenko Štrukelj, nacionalno koordinatorko NMSB 2024 na Ministrstvo za kulturo (tel: 040 478 009, e-naslov: alenka.strukelj@acs.si). Prosimo vas tudi, da informacijo o Nacionalnem mesecu skupnega branja 2024 pošljete vsem občinskih javnim zavodom na področju kulture