Osnutek predloga Uredbe o spremembah in dopolnitvah Uredbe o zelenem javnem naročanju

Ministrstvo za javno upravo je v sodelovanju s pristojnimi resorji pristopilo k spremembi in dopolnitvi Uredbe o zelenem javnem naročanju. S spremembo uredbe se v slovenski pravni red prenaša del Direktive (EU) 2023/1791 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 13. septembra 2023 o energetski učinkovitosti in spremembi Uredbe (EU) 2023/955 (prenovitev) (UL L št. 231 z dne 20. Septembra 2023, str. 1). Direktiva 2023/1791 nalaga, da morajo naročniki kupovati blago, storitve in gradnje le z visoko energetsko učinkovitostjo v skladu z zahtevami iz Priloge IV k tej direktivi. Pri tem pa je potrebno postopek javnega naročanja izvesti tako, da je učinek pogodbe po zaključenem postopku javnega naročanja tak, da le-ta zagotovi dolgoročni prihranek energije. S prenosom zahtev iz Direktive 2023/1791 v uredbo bo zagotovljeno, da naročniki pri oddaji javnih naročil uporabijo načelo »energetska učinkovitost na prvem mestu«.

Nadalje pa se s to spremembo uredbe razširja nabor predmetov, za katere bo upoštevanje uredbe obvezno (podatkovni centri, strežniški prostor in storitve v oblaku), nekatera poimenovanja predmetov se spreminjajo, predvsem pa se pri določenih predmetih javnega naročanja zvišujejo cilji, ki jih je pri javnem naročanju potrebno doseči.

Besedilo osnutka najdete TUKAJ.

Vaše predloge in stališča na besedilo osnutka predloga nam lahko posredujete najkasneje do četrtka, 12. 9. 2024 na naslov ursa.rupar@skupnostobcin.si.