Center za alternativno reševanje sporov pri Mestni občini Novo mesto, dober projekt občine

Mestna občina Novo mesto je v preteklem letu vzpostavila sistem izvensodnega reševanja sporov t.i. Center za alternativno reševanje sporov, z namenom izvajanja mediacij. S spodbujanjem in sofinanciranjem izvedbe predsodnih mediacij podpiramo hitro in učinkovito reševanje sporov ter stabilizacijo medsebojnih odnosov.

Kot sodišču pridruženi postopek se mediacija v Sloveniji izvaja že več kot 20 let. V preteklosti (pred letom 1990) so na občinah z namenom izvensodnega reševanja sporov že obstajali poravnalni sveti. Z ustanovitvijo Centra za alternativno reševanje sporov s to tradicijo nadaljujemo. Novomeška občina zagotavlja in izvaja mediacije za spore, v katerih ima ena od strank prebivališče ali sedež oziroma poslovni naslov v Mestni občini Novo mesto, in spore, v katerih je udeležena občina oziroma z njo ustanoviteljsko povezana javna podjetja, zavodi, skladi, ipd. Za navedene stranke prve tri ure stroške mediatorja krije občina. Spore lahko rešujejo tudi osebe iz drugih občin. Možno je reševati vse vrste sporov.

Izvajanje mediacij je urejeno s Pravilnikom o Centru za alternativno reševanje sporov pri Mestni občini Novo mesto, koordinacijo pa izvaja občinska uprava.

Predlog za začetek mediacije vloži na občino stranka sama ali skupaj s stranko, s katero je v sporu. Pobudo za mediacijo lahko stranke oddajo na sedežu občinske uprave ali elektronsko, v pomoč pa jim je tudi koordinatorica.