Županje in župani na 6. izredni seji govorili o Zakonu o funkcionarjih in sistemu financiranja občin

6. septembra 2024 je preko spletne aplikacije Zoom potekala 6. izredna seja Predsedstva Skupnosti občin Slovenije. Na seji so člani obravnavali predlog Zakona o funkcionarjih in se opredelili do predloga občinskih zagovorniških organizacij v zvezi s pogajanji za povprečnino.

V zvezi z Zakonom o funkcionarjih ter pogajanji za odpravo plačnih anomalij v javnem sektorju, sta pogajalca v imenu občin, župan Občine Hrastnik Marko Funkl in direktorica občinske uprave MO Novo mesto Janja Bolta Saje, poročala o poteku pogajanj ter izpostavila, da se gibljemo v dvotedenski časovnici za zapiranje odprtih vprašanj. Kakor so županje in župani ugotavljali, zakon sicer dobro rešuje nekatera vprašanja kot npr. nadomestilo po prenehanju funkcije, a ne zapira nekaterih odprtih vprašanj kot je strošek zastopanja občinskega funkcionarja pred sodiščem ali upravičenost do nekaterih dodatkov, ki jih lahko prejmejo npr. poslanci.

V zvezi s predlogom lokalnih skupnosti v procesu pogajanj za povprečnino je predsednik SOS mag. Gregor Macedoni predstavil predlog za spremembo sistema financiranja občin, ki ne bi več temeljil na izračunanih stroških občin, temveč bi temeljil na razpoložljivih prihodnih – torej pobrani dohodnini. Tako bi občine prejele 54% dohodnine v predpreteklem letu (povečane za gospodarske napovedi države), ne glede na njihove stroške za izvajanje zakonskih nalog. Zgolj v primeru, da 54% pobrane dohodnine ne bi zadostovalo za kritje 95% izračunanih stroškov (torej 4 letnega povprečja), bi država za financiranje občin namenila sredstva v višini izračunanih stroškov. Glede na težave pri razdelitvi sredstev, pa bi se 1,5% dohodnine razdelil po ločeni formuli, ki bi temeljila na dejanskih stroških in bi delovala kot korektiv med dejanskimi stroški za izvajanje zakonskih nalog ter prejeto primerno porabo. Županje in župani so opozorili na pomen pravičnega razporejanja finančnih virov med občinami, saj se dogajajo anomalije, ko se, zaradi načina izračuna primerne porabe občin, razkorak med stroški občin in prejetimi sredstvi iz leta v leto poglablja (npr. v MO Maribor v zadnjih 10 letih iz 10 mio € na 30). Županje in župani so sprejeli pogajalsko izhodišče za pogajanja o višini povprečnine, ki se bodo pričela s sestankom 17. septembra 2024.