1. nacionalni posvet za kohezijo po letu 2027

Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je 10. 9. 2024 organiziralo 1. nacionalni posvet za kohezijo po letu 2027. Zbrane sta uvodoma nagovorila dr. Aleksander Jevšek, minister MKRR (ključni poudarki so vam na voljo TUKAJ) in mag. Mojca Aljančič, generalna direktorica Direktorata za kohezijo.

V nadaljevanju sta mag. Mojca Aljančič in Aleš Mrkela, vodja Sektorja za upravljanje čezmejnih programov predstavila izhodišča izkušenj iz preteklih programskih obdobij, spregovorila o finančnih vidikih financiranja projektov v prihodnje, s prisotnimi pa je bil narejen tudi premislek, kako lahko sprememba kohezijskih izvedbenih pravil vpliva na izvedbo projektov.

Izkušnje pri črpanju sredstev iz preteklih finančnih perspektiv kažejo na izzive časovnega okvira, izzive na administrativnem, finančnem, tehnološkem področju, okrepiti je potrebno fleksibilnost, sodelovanje in zaupanje za boljše doseganje rezultatov na ključnih prihodnjih vsebinskih področjih, kot npr. zeleni in digitalni prehod, podnebne spremembe, migracije in integracije, demografske spremembe, globalna konkurenčnost EU, neenakomerna konvergenca, varnost, obramba, stanovanjska problematika…

Naslednji posvet na to temo bo predvidoma 6. novembra letos.