Komisija za digitalno preobrazbo pri SOS se je sestala na svojem 2. srečanju

Članice in člani Komisije za digitalno preobrazbo pri SOS (v nadaljevanju: komisija) so se 18. 9. 2024 sestali na svojem drugem srečanju preko spletne aplikacije Zoom.

Predsednik Komisije Bogdan Česnik in koordinatorka Karmen Štumberger sta zbrane seznanila s pripravami na izvedbo Odprtega dialoga na temo Kje smo in kaj nas še čaka na področju digitalne preobrazbe lokalnih skupnosti ter na predstavitev digitalnih rešitev IKT podjetij za lokalne skupnosti na Razvojnih dnevih občin.

Skupnost občin Slovenije v sodelovanju ZMOSom organizira Odprti dialog na temo Kje smo in kaj nas še čaka na področju digitalne preobrazbe lokalnih skupnosti v torek, 26. 11. 2024 od 10.00 do 12.00 ure preko zooma. Gre za nadgradnjo konference na temo Izboljšanje digitalne pripravljenosti slovenskih lokalnih skupnosti, ki je bil izvedena 12. 9. 2024.

To bo hkrati tudi že načrtovano 3. srečanje Komisije za digitalno preobrazbo pri SOS, vabljeni pa bodo tudi župani / županje, direktorji / direktorice OU in sodelavci OU, ki pokrivajo to strokovno področje.

Karmen Štumberger je povedala, da se bodo na Razvojnih dnevih občin 2024 predstavila IKT podjetja z digitalnimi rešitvami za lokalne skupnosti, obravnavale pa se bodo zelo aktualne teme in trendi, s katerimi se danes sooča lokalna samouprava in so povezane tudi z digitalnem razvojem lokalnih skupnosti:

🌍 kako obvladovati podnebne spremembe,

🌱 vodenje občin v smeri zelenega prehoda in vpliv na nove principe upravljanja in urejanja prostora,

🏅 predstavitev nagrajenih primerov dobrih praks, ki navdihujejo in spodbujajo inovacije,

💡 uvajanje novih pristopov k upravljanju in urejanju prostora.

 📜 poenotenje sistema NUSZ in njegov vpliv na občinske finance,

🏨 vpliv zakonodajnih ukrepov na razvoj turizma v občinah,

💼 prenovo plačnega sistema in položaj lokalnih funkcionarjev.

Več in podrobnejši program je na voljo TUKAJ.

Na sestanku so bili predstavljeni naslednji primeri dobrih praks:

  • Boris Gomiunik: Predstavitev elektronskih prijav na razpise občine (elektronske vloge) – primer MO Murska Sobota,
  • Jaka Peric: Konkretna rešitev uporabe tehnologij umetne inteligence za izdelavo mnenj o skladnosti posameznih projektov z občinskimi prostorskimi načrti v Občini Hrpelje Kozina in
  • Bogdan Česnik: Predstavitev digitalne rešitve za občane mobilne aplikacije mAjdovščina.

V nadaljevanju je Miroslav Strniša iz MO Novo mesto je predstavil dosedanje aktivnosti naše skupine na Microsoft Teamsih ter zbrane pozval, naj se še registrirajo in aktivno sodelujejo.

Predsedujoči je povedal, da osnutek Krovnega zakona za digitalno preobrazbo še ni na voljo. Ko bo, bo SOS o tem obvestil občine in jih povabil k podaji pripomb.

Zbrane smo tudi seznanili, kdaj je rok za zbiranje konkretnih ocen morebitnih dodatnih stroškov, morebitnih potreb po dodatno zaposlenih in ocene stroškov za morebitno financiranje zunanjih izvajalcev vezano na prenovljen osnutek predloga novega Zakona o informacijski varnosti in tudi o tem, da je MDP objavilo poziv Kdo bo DigiVzornik za leto 2024?