Priložnosti za občine: Razogljičenje in zelena butičnost kot ključ do trajnostnega turizma

Skupnost občin Slovenije je 25. 9. 2024 organizirala posvet na temo Razogljičenje in uravnoteženje slovenskega turizma – zelena butičnost z manjšim odtisom.

Uvodoma je zbrane pozdravila mag. Irena Milinković, sekretarka na Direktoratu za turizem, Sektorju za razvoj turizma in predstavila vlogo ministrstva pri razvoju zelene butičnosti z manjšim odtisom.

Maša Klemenčič iz oddelka za raziskave in razvoj pri Slovenski turistični organizaciji, ki vodi in koordinira krovni nacionalni projekt za spodbujanje trajnostnega razvoja v turizmu Zeleno shemo slovenskega turizma, kamor je vključenih že preko 250 deležnikov, je izpostavila, kako lahko ta shema pripomore k razogljičenju.

Ana Jemec Špik,vodja podatkovne analitike in informacijskega središča za turizem pri Slovenski turistični organizaciji, je predstavila, kako je model ocene ogljičnega odtisa vključen v Nacionalno informacijsko središče in kakšne so koristi za občine / destinacije. Trenutno je informacijsko središče za turizem v fazi implementacije. Cilj omogočiti učinkovitejše upravljanje turizma na destinacijah ter posledično boljše okolje za prebivalce in obiskovalce pa bo dosežen le, če ga bodo za odločanje uporabljali vsi deležniki.

Izredna profesorica na Fakulteti za turizem Univerze v Mariboru dr. Maja Turnšek, ki raziskuje in predava v polju preseka med turizmom, digitalizacijo in podnebnih sprememb, je predstavila model ocene ogljičnega odtisa in priporočila za slovenske občine (prevoz, nastanitve, doživetja, prehranski sistemi) za učinkovitejše zmanjševanje ogljičnega odtisa turizma, prav tako pa je bila narejena primerjava modela z izkušnjami drugih držav.

Na posvetu je s predstavitvijo izračuna in ukrepov za zmanjševanje ogljičnega odtisa v destinaciji zaradi prevoza turistov v Postojni kot primer dobre prakse sodelovala tudi Snežana Simič iz Zavoda znanje Postojna – OE Turizem, ki pokriva področje razvoja in trženja turizma celostne turistične destinacije Postojna.

Teja Zupančič je znotraj ekipe Statističnega urada RS, ki pokriva področje turizma, odgovorna za vodenje redne mesečne statistike o prihodih in prenočitvah turistov. Na posvetu je predstavila nov produkt »Dnevni turistični utrip Slovenije«, kjer gre za spremljanje turističnih tokov v Sloveniji skoraj v realnem času, kar je ključni gradnik analiz o razogljičenju destinacij v Sloveniji.

Predavateljice so praktično in s konkretnimi primeri dobrih praks in priporočili predstavile, kako gradimo »zeleno zgodbo« Slovenije, kje smo in kaj nas še čaka.